logo
wvhj2023
hero-image
17 februari 2021

Project in beeld (41) | Zonnepanelen voor Parkeergarage Berlijnplein en pilotproject Xaam met FlatFix Wave

In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine wekelijks een – niet uitputtend – overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten met een omvang van 500 tot 2.000 zonnepanelen.

In opdracht van de gemeente Utrecht heeft Zon & Zo Parkeergarage Berlijnplein in Utrecht  voorzien van zonnepanelen. Het Berlijnplein maakt deel uit van Leidsche Rijn Centrum en ligt boven op de tunnelbak van de A2. De parkeergarage wordt gerealiseerd op een prominente plek aan het plein en vormt het hoekpunt van verschillende bouwblokken in Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw heeft 3 entrees voor auto’s en wordt vanuit verschillende kanten benaderd. In totaal kent het gebouw 8 parkeerlagen met ruimte voor 620 voertuigen. Op het dak wordt geparkeerd onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Het project is door Zon & Zo gerealiseerd in samenwerking met BAM Bouw en Techniek, Würth Nederland, SolarEdge Technologies, Zecc Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs en Verhoef Installatie Management.

Xaam heeft recentelijk in samenwerking met Esdec een eerste pilotproject met Esdec’s nieuwe montagesysteem FlatFix Wave afgerond. Het montagesysteem is ontworpen voor grootschalige projecten waar ook de volgende generatie grote zonnepanelen op gebruikt kunnen worden. Projectleider Martijn Treffers en operationeel manager Ton Kroef van Xaam over het project: ‘Als Xaam regelen we van alles voor en samen met onze partnerklanten: advies, ontwikkeling, installatie en exploitatie. Voor deze pandeigenaar betrof het de verduurzaming van hun energiebehoefte door de installatie van zo’n 1.750 zonnepanelen van LONGi Solar op hun bedrijfspand in Dongen. De leverancier van een betrouwbare onderconstructie is een belangrijk aspect in een realisatietraject en met Esdec hebben we al de nodige ervaring. Met montagesystemen uit het Esdec-assortiment hebben we al diverse projecten succesvol afgerond.’

‘Xaam werkt al geruime tijd samen met Esdec en we waren enthousiast toen ze ons vroegen om een pilotproject met ze te doen voor hun nieuwe systeem voor grote platte daken, FlatFix Wave’, vervolgt Treffers. Tijdens dit pilotproject, dat plaatsvond eind 2020, kon Esdec door nauw betrokken te zijn bij elke stap in de realisatie, waardevolle feedback uit de praktijk over hun systeem verzamelen. ‘Met zo’n nieuw systeem is het wel héél prettig dat Esdec zijn volledige technical support ingezet heeft door tijdens de opstart en de realisatie van het project on-site support te geven in de vorm van training en instructies aan het montageteam om de voordelen van de FlatFix Wave ten volle te benutten. Om de eindconclusie alvast te verklappen: al met al hebben we heel goede ervaringen opgedaan en zullen we FlatFix Wave zeker vaker inzetten in onze projecten. Door het verkorten van de installatietijd en het reduceren van het aantal handelingen op het dak kunnen we de installatie- en bouwkosten reduceren, zodat we steeds kostenefficiënter kunnen gaan realiseren. En met een steeds lager wordende SDE++-subsidie is deze ontwikkeling zeker noodzakelijk.’

Futech heeft bij Brouwland 750 extra zonnepanelen die toegevoegd werden aan de bestaande 840 zonnepanelen. Door die uitbreiding beschikt Brouwland nu over een eigen capaciteit van bijna 0,5 megawattpiek en kan de Europese marktleider in thuisbrouwmaterialen ruimschoots in zijn eigen stroombehoefte voorzien.

a.s.r. real estate laat op 6 kantoren van het ASR Dutch Mobility Office Fund 770 zonnepanelen plaatsen door partner LENS. De zonnepanelen produceren op jaarbasis 205.795 kilowattuur zonnestroom. In totaal liggen er eind 2021 op de kantoren van het fonds 1.212 zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen en het gebruik van lokaal opgewekte energie is een van de maatregelen in het continue proces om de kantorenportefeuille te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. De 6 kantoren die nu zonnepanelen krijgen, staan in Utrecht (3), Den Bosch (2) en Eindhoven. De lokaal opgewekte energie wordt, voor zover mogelijk, gebruikt door het kantoor waarop de zonnepanelen liggen. Op woningen en supermarkten zijn de afgelopen jaren door a.s.r. real estate meer dan 9.000 zonnepanelen gelegd. Samen met de zonnepanelen op kantoren staat de teller straks op 10.219 zonnepanelen.

Q CELLS heeft in samenwerking met Sunergetic een zonnepaneelinstallatie van 539 kilowattpiek opgeleverd in Julianadorp aan Zee. Sunergetic installeerde de Q.PEAK DUO-G7-zonnepanelen van 330 wattpiek per stuk op 2 productieschuren van J.W. Bloembollen van Smit. De zonnepanelen zijn geplaatst in een oost-westopstelling voor een maximale energieopbrengst gedurende de hele dag.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten