logo
wvhj2023
hero-image
16 februari 2021

Stichting Open verkrijgt Algemeen Verbindend Verklaring voor recycling zonnepanelen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) afgegeven aan de Stichting OPEN voor onder meer de recycling van witgoed, zonnepanelen en omvormers.

De producentenorganisaties van zonnepanelen en omvormers, witgoed, consumentenelektronica, verlichting, gereedschappen en ICT richtten in januari 2020 de stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) op. Door het bundelen van krachten met de andere producentenorganisaties hopen de initiators, waaronder de stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN), de recycling te verbeteren.

Tot en met 2025
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaf afgelopen september al een ontwerpbesluit af voor een AVV en heeft deze nu definitief bekrachtigd. De AVV is van kracht tot en met 31 december 2025.

Ook branchevereniging Holland Solar is voorstander van de AVV. In de toelichtende documenten op de AVV is te lezen dat de brancheorganisatie van oordeel is dat ‘een AVV essentieel is voor het realiseren van een eerlijk speelveld, waarin freeriders worden tegengegaan en waarin een zo hoog mogelijk inzamelpercentage van afgedankte zonnepanelen wordt behaald’. Holland Solar denkt dat een centrale regie een concurrerende markt voor inzameling en verwerking met lage kosten en innovatie zal stimuleren.

65 procent
De AVV is volgens Stichting OPEN onder andere nodig om te bewerkstelligen dat ook de producenten en importeurs die niet vrijwillig bijdragen, verplicht worden de afvalbeheerbijdrage af te dragen. Wanneer één overkoepelende organisatie het voortouw neemt en in een regiefunctie de voorstellen uit het ‘Actieplan 65%’ uitvoert, zal volgens de stichting het inzamelpercentage van 65 procent binnen 2 jaar na afgifte van de AVV behaald kunnen zijn.

250.000 ton
Volgens Stichting OPEN is de voorlopige inschatting dat om de 65-procentdoelstelling in 2021 te kunnen halen er 250.000 ton (250 kiloton) Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) ingezameld dan wel verantwoord verwerkt zal moeten worden. Dat is exclusief zonnepanelen.

De inzamelroutes zijn als volgt verdeeld: 170 kiloton moet worden ingezameld via de bestaande inzamelkanalen, 40 kiloton via registratie door gecertificeerde verwerkers en 40 kiloton via additionele activiteiten om de doelstelling te realiseren.

De volgende organisaties hebben hun krachten gebundeld in de Stichting OPEN: Stichting Belangen A/V Producenten en Importeurs, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen, Stichting Witgoed en Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten