logo
wvhj2023
hero-image
17 september 2020

Staatssecretaris maakt weg vrij voor Algemeen Verbindend Verklaring voor recycling zonnepanelen door Stichting Open

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft een ontwerpbesluit afgegeven voor een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aan Stichting OPEN voor onder meer de recycling van witgoed, zonnepanelen en omvormers.

De producentenorganisaties van zonnepanelen en omvormers, witgoed, consumentenelektronica, verlichting, gereedschappen en ICT richtten afgelopen januari de stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) op. Door het bundelen van krachten met de andere producentenorganisaties hopen de initiators, waaronder de Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN), de recycling te verbeteren. Bij de oprichting kondigden de initiatiefnemers al aan een AVV aan te willen vragen.

Inzameldoelstellingen
Michiel van Schalkwijk, managing director van SOLARWATT Benelux en voorzitter van Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN), licht de keuze voor Stichting OPEN nogmaals toe: ‘Stichting ZRN streeft naar een gelijk speelveld voor alle producenten van zonnepanelen, waarbij tegelijkertijd aan alle wettelijke verplichtingen voor recycling wordt voldaan en de kosten voor recycling eerlijk worden verdeeld over alle producenten, rekening houdend met de lange levensduur van zonnepanelen. Dat kan alleen vanuit een centrale coördinatie. Daarom heeft ZRN zich aangesloten bij Stichting OPEN.’

De in Stichting OPEN verenigde producenten kunnen met een AVV langjarig invulling geven aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA). Met deze samenwerking willen de producenten binnen 2 jaar de inzameldoelstellingen behalen en e-waste circulair maken. Een AVV laat ruimte voor marktinitiatieven in de uitvoering, maar zorgt volgens de stichting dankzij krachtenbundeling voor coördinatie en onderlinge versterking. Het ontwerpbesluit wordt 6 weken ter inzage gelegd en daarna volgt een definitief besluit.

Europese Richtlijn van 65 procent
De ruim 2.000 producenten achter Stichting OPEN hebben gezamenlijk opdracht gegeven tot de aanvraag van de AVV om gezamenlijk invulling te geven aan de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor de sector. In 2019 stond het inzamelpercentage op 48 procent, wat gelijkstaat aan zo’n 199.000 ton elektrisch en elektronisch afval. Daarmee is de inzameldoelstelling uit de Europese Richtlijn van 65 procent niet gehaald en hebben de producenten besloten tot een nieuwe aanpak. Om e-waste daadwerkelijk circulair te maken, zijn massa en centrale regie nodig; zowel qua inzet als qua financiering. De AVV maakt het mogelijk om krachten te bundelen, de bestaande inzamelstructuur in stand te houden, met producenten en ketenpartners afspraken te maken en op transparante wijze de inzet langjarig te financieren.

Stichting OPEN heeft emeritus hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker gevraagd een plan te schrijven voor een breed opgezet onderzoek naar uitvoeringsinstrumenten. Er wordt onder andere gekeken naar een retourpremiesysteem en hoe dat kan bijdragen aan het op efficiënte en effectieve wijze behalen van de inzameldoelstelling. Aansluitend op het positieve ontwerpbesluit van de staatssecretaris start dit onderzoek, in cocreatie met ketenpartijen en begeleid door een commissie onder leiding van Jan Jonker. Eveneens aansluitend op het ontwerpbesluit start onderzoeksbureau Rebel met het opstellen van een ‘Actieplan 65%’ om de extra activiteiten uit de AVV-aanvraag gericht op het inzamelen van additioneel volume te programmeren. Het vormgeven van de ketensamenwerking en de aanbevelingen uit de evaluatie van het recentelijk afgeronde ‘Plan van Aanpak 65%’ worden hierin betrokken.

‘Geen risico op financieringstekort recycling’
Minister Van Veldhoven stelde eerder dit jaar in antwoord op Kamervragen van Tom van der Lee (GroenLinks) dat er in de toekomst geen algemeen financieringstekort ontstaat voor de recycling van zonnepanelen.

In het artikel ‘Producent van morgen betaalt recyclingkosten voor producent van gisteren’ stelde de redactie van Solar Magazine afgelopen maart dat de zonne-energiesector door de rijksoverheid in staat is gesteld zijn eigen doos van Pandora te creëren. ‘Nederland heeft echter de keuze gemaakt om de recyclingkosten voor aangeschafte elektrische en elektronische apparatuur – en dus ook zonnepanelen en omvormers – te financieren in het jaar dat de recycling plaatsvindt’, aldus Jan Clyncke, managing director van het in Brussel gevestigde PV CYCLE, in het betreffende artikel. ‘Die financiering vindt plaats via de producentencollectieven. De Nederlandse zonne-energiesector schuift daarmee een grote kostenpost voor zich uit.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten