logo
wvhj2023
hero-image
30 januari 2020

Stichting OPEN ziet het levenslicht voor recycling van zonnepanelen en omvormers

Producentenorganisaties van zonnepanelen en omvormers, witgoed, consumentenelektronica, verlichting, gereedschappen en ICT starten de stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN).

Elke productcategorie is door een productstichting of branchevereniging vertegenwoordigd in het bestuur van stichting OPEN: witgoed, audio- en visual apparatuur, ICT, verlichting, elektrische gereedschappen, zonnepanelen en overige elektrische apparatuur worden respectievelijk vertegenwoordigd door FIAR CE, ICT Milieu, LightRec, SMR, SVEG, Witgoed en Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN).

ZRN zoekt samenwerking
De Stichting ZRN werd enkele jaren geleden opgericht om voor de deelnemers te zorgen voor verwerking van zonnepanelen en omvormers die aan het einde van hun levensduur zijn.

Door het bundelen van krachten met de andere producentenorganisaties hopen de initiators, waaronder ZRN, de recycling te verbeteren. Tot nu toe kende iedere productgroep een eigen producentenorganisatie die de recyclingverplichtingen voor haar deelnemers uitvoert. Stichting OPEN gaat de verplichtingen rondom recycling van alle elektrische apparaten coördineren. In de loop van 2020 wordt hiertoe het systeem van inzameling en recycling van e-waste, zoals dat er nu is, geherstructureerd en gestroomlijnd. De ingreep is een noodzakelijke voorwaarde om de Europese inzameldoelstelling te behalen, die producenten verplicht om 65 procent van alle nieuw op de markt gebrachte apparatuur in te zamelen en hoogwaardig te recyclen.

Naar rato
De producenten die hun verantwoordelijkheid voor het behalen van de inzameldoelstelling van e-waste overdragen aan stichting OPEN, dragen naar rato van hun activiteiten bij aan de kosten. Om te verzekeren dat dit op een transparante en eerlijke manier gebeurt, gaat de stichting bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aanvragen (red. behalve voor lampen, waarvoor stichting LightRec eerder al een AVV heeft verkregen). De AVV verplicht alle producenten om hun bijdrage te betalen. Kruissubsidiëring van de kosten wordt uitgesloten.

De huidige voorzieningen en reserves blijven van de productstichtingen en worden niet overgedragen aan stichting OPEN. Stichting OPEN stelt zich volledig te kunnen financieren uit de kostendekkende tarieven die producenten bijdragen. Of en in hoeverre de productstichtingen de voorzieningen en reserves gebruiken om bij te dragen in de opbouw van eventuele waarborgen voor de productcategorie of in de financiering van kortingen op de tarieven is aan hen.

Contracten met inzamelaars
Stichting OPEN neemt in de nieuwe opzet de verantwoordelijkheid voor de inzameling en recycling van e-waste in heel Nederland op zich. Namens alle producenten voert de stichting de regie op het behalen van de doelstellingen op de meest effectieve en efficiënte manier. Namens alle producenten is zij gesprekspartner van de overheid.

Het feitelijk inzamelen, sorteren, transporteren en recyclen van e-waste wordt door marktpartijen uitgevoerd. Een eigen inkooporganisatie sluit contracten met deze partijen in de vrije markt. Dat maakt de markt transparanter en toegankelijker en zorgt voor een grotere mate van mededinging en kostenefficiency.

95 procent zonnepaneel gerecycled
Op dit moment kunnen al diverse materialen van zonnepanelen en de bijbehorende apparatuur hergebruikt worden. Het glas van de zonnepanelen is bruikbaar in de secundaire glasindustrie, bijvoorbeeld voor glaswol als isolatiemateriaal. De metalen als koper uit de bekabeling en het aluminium uit de frames worden ook hergebruikt. Andere materialen worden gescheiden en op een veilige manier afgevoerd. ZRN stelt te verwachten dat in de toekomst een recycling van meer dan 95 procent van een zonnepaneel mogelijk is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten