logo
wvhj2023
© Henk van den Brink | Dreamstime.com
© Henk van den Brink | Dreamstime.com
25 januari 2021

Oproep provincies: verklaar Omgevingswet niet controversieel

De 12 Nederlandse provincies doen een dringend beroep op de Eerste en Tweede Kamer om de Omgevingswet niet controversieel te verklaren nu het kabinet gevallen is. Uitstel van de invoeringsdatum zou problemen geven.

De provincies bereiden zich voor op de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2022. ‘Onze werkprocessen zijn erop ingericht en onze omgevingsverordeningen zijn er in de loop van 2021 klaar voor’, meldt het Interprovinciaal Overleg (IPO) namens de provincies. ‘Uitstel van de datum vergroot de onzekerheid voor de uitvoeringspraktijk en jaagt ons als provincies op hogere kosten. Dat is niet nodig als het Koninklijk Besluit niet controversieel wordt verklaard.’

Digitaal Stelsel Omgevingswet
De provincies willen dan ook vasthouden aan de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Nog meer uitstel van de wet vergroot het risico op energieverlies en brengt volgens hen extra, niet voorziene en ongedekte kosten met zich mee. ‘We zullen er dan ook samen met onze bestuurlijke partners alles aan doen om de datum te halen. Mocht het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op deze datum nog niet volledig klaar zijn, dan zoeken we daar gezamenlijk oplossingen voor, waarbij cruciaal is dat provincies kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten.’

Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, moet elke gemeente zijn aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Eén digitaal loket voor het aanvragen van vergunningen, raadplegen van de geldende regels per locatie, en op termijn informatie over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving.

Veel impact voor zonne-energie
De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt de regels voor ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving en versnelt besluiten over projecten.

De Omgevingswet verplicht gemeenten, provincies en het Rijk om een omgevingsvisie op te stellen. Voor zonne-energie heeft dit veel impact, is de verwachting. ‘Door de invoering van deze wet wordt ieder bestuursorgaan, waterschappen uitgezonderd, straks verplicht een omgevingsvisie op te stellen en dus beslissingen te nemen over de uitrol van hernieuwbare energie’, stelden Bob van Horne en Frank Gierman van Arcadis eerder al tegenover de redactie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten