logo
wvhj2023
foto: © Venemama | Dreamstime.com
foto: © Venemama | Dreamstime.com
19 december 2018

Arcadis over Omgevingswet die op 1 januari 2021 in werking treedt: ‘Iedere gemeente gaat zonne-energie opnemen in de omgevingsvisie’

Op 1 januari 2021 treedt in Nederland de Omgevingswet in werking. Deze wet verplicht gemeenten, provincies en het Rijk om een omgevingsvisie op te stellen. Voor zonne-energie heeft dit veel impact is de verwachting.

De rijksoverheid publiceert vooruitlopend op de inwerkingtreding van de nieuwe wet in 2019 al de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De NOVI beschrijft de langetermijnvisie op de toekomst en de ontwikkeling van de leefomgeving in Nederland. Voor zonneenergie is het daarmee een zeer belangrijk document. ‘Iedere gemeente gaat zonne-energie in de omgevingsvisie opnemen’, aldus Bob van Horne en Frank Gierman van Arcadis.

‘De Omgevingswet is in lijn met de huidige tijdgeest en volgt en stimuleert de ontwikkeling in het werkveld’, vervolgt Van Horne, die binnen Arcadis adviseur is over de Omgevingswet voor onder meer gemeenten, waterschappen, provincies en rijksoverheid. ‘De rijksoverheid hecht steeds meer belang aan participatie, bijvoorbeeld bij de uitrol van grootschalige wind- en zonneparken. Zeker bij zon en wind op land is dit, gezien de schaarse ruimte in ons land, een gevoelig thema. Als we het als samenleving bijvoorbeeld belangrijk vinden dat Nederland van het gas af gaat, dan zal er een goed en duurzaam alternatief voor terug moeten komen. We moeten als overheid en bevolking ergens een keer ja op zeggen en kunnen niet alle initiatieven afwijzen. De Omgevingswet is een goed instrument om het spanningsveld op dit domein aan te pakken. Door de invoering van deze wet wordt ieder bestuursorgaan, waterschappen uitgezonderd, straks verplicht een omgevingsvisie op te stellen en dus beslissingen te nemen over de uitrol van hernieuwbare energie.’

Lees het volledige artikel ‘Iedere gemeente gaat zonne-energie opnemen in de omgevingsvisie’ hier in de december 2018-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten