Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ook SGP stelt Kamervragen over opkopen zonneparken door buitenlandse investeerders
© Fabian Plock | Dreamstime.com

Ook SGP stelt Kamervragen over opkopen zonneparken door buitenlandse investeerders

Chris Stoffer en Roelof Bisschop hebben namens de SGP Kamervragen gesteld aan ministers Van Nieuwenhuizen en Schouten over Nederlandse zonneparken die opgekocht worden door buitenlandse investeerders.

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) stelde eerder al Kamervragen  aan minister Cora van Nieuwenhuizen over buitenlandse investeerders die er vandoor zouden gaan met miljoenensubsidies én de winst van Nederlandse zonneparken. Daarbij vroeg Mulder of de minister bereid is om nadere randvoorwaarden te stellen binnen de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) of zelfs een ‘standstill’ in te voeren totdat de problematiek verder kan worden voorkomen.

Lokale omgeving
De SGP-Kamerleden willen van de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met name weten hoe zij een halt willen toeroepen aan het gebruik van landbouwgrond voor zonneparken en de deelname van de lokale omgeving willen verhogen.

‘Bent u voornemens ervoor te zorgen dat de aanleg van zonnepanelen op daken financieel relatief aantrekkelijker wordt gemaakt en de aanleg van zonneparken minder aantrekkelijk? Zo ja, hoe?’, vragen Stoffer en Bisschop.

‘Bent u voornemens om maatregelen te nemen om de positie en participatie van lokale energiecoöperaties te verbeteren? Zo ja, hoe?’, vervolgen zij. ‘Hoe gaat u voorkomen dat buitenlandse investeerders een loopje nemen met de afspraken over participatie van omwonenden en een goede landschappelijke inpassing? Bent u bereid 50 procent lokaal eigenaarschap voor zonneparken verplicht te stellen?’

Landbouw
Ook willen de 2 Kamerleden weten hoe de minister de gevolgen van het toenemende areaal zonneparken waarderen voor de bodem, voor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het landelijk gebied, voor de ontwikkeling van de grondprijzen en voor de stabiliteit van de regionale energievoorziening.

‘Deelt u de mening dat aanleg van zonneparken op vruchtbare landbouwgronden een ongewenste ontwikkeling is? Bent u voornemens maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat op vruchtbare landbouwgronden geen zonneparken aangelegd worden?’, besluiten de SGP’ers.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
GPC Europe zoekt:

Sales Representative Solar en Storage Solutions

Fulltime (40 uur) - Werkgebied is Antwerpen, Brabant en Limburg
Ikaros Solar Belgium NV zoekt:

Business Development Manager Belgium

Fulltime (40 uur) - Schoten 2900
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!