logo
wvhj2023
© Blackay | Dreamstime.com
© Blackay | Dreamstime.com
22 december 2020

Banken en private investeerders pakken door: zonne-energie verworden tot spel van het grote geld

Projectontwikkelaars, grootzakelijke vastgoedbezitters, burgers, zonne-energiebedrijven en grondeigenaren. Ze hebben één grote gemene deler: allen zijn ze op zoek naar kapitaal voor de energietransitie.

Door de toegenomen uitrolsnelheid zijn de benodigde bedragen voor zonne-energie inmiddels gestegen van enkele miljarden naar tientallen miljarden euro’s. Tegelijkertijd is ook de diversiteit van de investeerders toegenomen: van banken tot crowdfunders, independent power producers, pensioenfondsen en door zonne-energiebedrijven zelf gecreëerde investeringsfondsen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde in het najaar van 2020 een rapport waaruit duidelijk werd dat de investeringen in zonne-energie in Nederland in 10 jaar tijd zijn toegenomen van 0,1 miljard euro tot 1,8 miljard euro per eind 2018. Doordat Nederland tot de grootste afzetmarkten voor zonne-energie van Europa behoort, speuren tal van grote internationale investeringsmaatschappijen – zogenaamde independent power producers (ipp’ers) – de Nederlandse zonne-energiemarkt af naar buitenkansjes.

Independent power producers
Een van de partijen die daarbij hoge ogen gooit, is Encavis. Deze ipp’er was onder meer al eigenaar van Zonnepark Budel van 44 megawattpiek en 2 zonneparken met een totaalvermogen van 50 megawattpiek in de provincie Zeeland. In 2020 voegde het daar 7 zonneparken aan toe. Het gaat daarbij om 7 deels drijvende en deels grondgebonden zonneparken, die ontwikkeld en gerealiseerd zijn door GroenLeven en zijn moederbedrijf BayWa. De projecten op Groningen Airport en de drijvende zonnepanelen op de Sekdoornseplas springen daarbij het meest in het oog.

Een andere ipp’er die volop in Nederlandse zonne-energieprojecten investeert, is Blue Elephant Energy. Het bedrijf is een zogenaamde buy-and-holdinvesteerder: het wil zonneparken kopen en zolang mogelijk operationeel houden. In Nederland heeft het bedrijf inmiddels een portfolio van 400 megawattpiek. Nieuwste toevoeging aan het portfolio is het 316.216 zonnepanelen tellende zonnepark Midden-Groningen, dat gebouwd werd door Chint Solar.

Banken
Ook de Nederlandse banken doen er nog altijd alles aan om de Nederlandse energietransitie te versnellen. Enkele jaren geleden ontwikkelde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een standaardakte die de financierbaarheid van zonnepanelen op daken van bedrijven sindsdien gemakkelijker maakt.

In 2020 werden 2 nieuwe varianten van de akte geïntroduceerd: een akte voor erfpacht en een akte voor leaseconstructies. De modelakten zijn voor situaties waarin een andere partij dan de gebouweigenaar zonnepanelen op bedrijfsdaken plaatst en exploiteert. De financiering is in die gevallen ingewikkeld, omdat er dan sprake is van meerdere hypotheken en meerdere financiers. De akten helpen dat proces te vereenvoudigen.

Lees hier het volledige artikel ‘Zonne-energie verworden tot spel van het grote geld’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2021.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten