Solar Magazine - Zonnepanelen definitief nieuw in ISDE: 40 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2021
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepanelen definitief nieuw in ISDE: 40 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2021
© Zonnegilde

Zonnepanelen definitief nieuw in ISDE: 40 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2021

Minister Wiebes heeft de voorwaarden gepubliceerd waaraan zonnepanelen, windmolens, warmtenetten en isolatiemaatregelen moeten voldoen om in 2021 voor subsidie in aanmerking te komen via de subsidieregeling ISDE.

De Tweede Kamer nam in december 2019 een amendement van het CDA aan om het budget van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen en zonneboilers met 100 miljoen euro te verruimen voor de periode 2020-2022. Minister Wiebes stelt nu per 4 januari 2021 als onderdeel van deze motie de ISDE open voor de uitrol van zonnepanelen bij scholen, zorginstellingen en het mkb.

Verbreding
Binnen de ISDE komen in 2020 alleen zonnecollectoren en warmtepompen voor subsidie in aanmerking. Consumenten hebben daarbij dit kalenderjaar voor een recordbedrag subsidie aangevraagd voor de installatie van zonneboilers. Tot en met november werd voor 5,2 miljoen euro subsidie aangevraagd tegenover 5 miljoen euro in heel 2019.

Per 2021 verbreedt minister Wiebes de subsidie voor consumenten met onder meer isolatiemaatregelen en collectieve aansluiting op een warmtenet. Voor zakelijke aanvragers geldt dat er ook subsidie beschikbaar is voor de aanschaf van zonnepanelen en (kleine) windmolens, waarbij hiertoe apart budget beschikbaar gesteld wordt. De nieuwe naam van de verbrede subsidieregeling wordt ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’, nog altijd kortweg ISDE. De subsidie wordt volgens de officiële definitie verstrekt voor een investering, of combinatie van investeringen, die bestemd is voor ‘de productie van duurzame energie, energiebesparende isolatiemaatregelen of de aansluiting op een warmtenet’.

124 en 40 miljoen euro
Voor de ISDE loopt de openstellingsperiode van 4 januari 2021 tot en met 31 december 2021.

Er zijn 2 subsidieplafonds vastgesteld: een subsidieplafond van 124 miljoen euro voor investeringssubsidie voor warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet, alsook een subsidieplafond van 40 miljoen euro voor de investeringssubsidie voor de investering in installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit via zonnepanelen of via één of meer windturbines.

15 tot 100 kilowattpiek
Een zonnepaneleninstallatie van een zakelijke gebruiker komt in aanmerking voor subsidie als deze een vermogen heeft van ten minste 15 kilowattpiek en maximaal 100 kilowattpiek. Bovendien moet de installatie aangesloten zijn via een kleinverbruikersaansluiting van 3*80 ampère. De subsidie bedraagt 125 euro per kilowattpiek.

Een subsidieaanvraag wordt afgewezen als het totale netto-elektriciteitsverbruik via de aansluiting waarop de pv-installatie wordt aangesloten minder dan 50.000 kilowattuur bedraagt. Door deze afwijzingsgrond wordt volgens de minister overstimulering voorkomen. Ingeval het totale netto-elektriciteitsverbruik minder dan 50.000 kilowattuur bedraagt, hebben zonnepanelen volgens Wiebes namelijk in principe geen aanvullende stimulering nodig. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Holland Solar zoekt:

Beleidsmedewerker Netinfra, Installatie, Kwaliteit & Veiligheid

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Solnet Group zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Diemen, 1112 AW, 1J
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!