Enkel de PVV en Forum voor Democratie stemden tegen het amendement dat geïnitieerd werd door CDA-Kamerlid Agnes Mulder.
40 miljoen euro in 2020
Mulder diende het amendement half november in samen met Matthijs Sienot (D66), Mark Harbers (VVD) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Een amendement van SP-Kamerlid Sandra Beckerman behandeld om 700 miljoen euro subsidie voor biomassa aan te wenden voor de realisatie van collectieve zonnepanelen werd verworpen.
Via het amendement van Mulder moet komend kalenderjaar voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 40 miljoen euro extra worden vrijgemaakt en in 2021 en 2022 30 miljoen euro per jaar. Het doel van het amendement is om in 2020 en de jaren daarna een extra inspanning mogelijk te maken om het doel van 14 procent duurzame energie te bereiken. De extra middelen worden volgens de initiatiefnemer van het amendement via de ISDE of een soortgelijke regeling, ingezet voor een investeringssubsidie voor investeringen in duurzame energie door in het bijzonder het midden- en kleinbedrijf.
Zonnepanelen in ISDE?
Met het amendement wordt het kabinet ook verzocht om te kijken of zonnepanelen via de ISDE-regeling gesubsidieerd kunnen worden. ‘Hierdoor wordt het interessanter om meer zonnepanelen aan te sluiten op een kleinverbruikersaansluiting zodat waar mogelijk daken beter benut worden’, aldus het amendement. ‘Bij het vaststellen van het subsidiebedrag zou rekening gehouden moeten worden met de subsidiëring via de salderingsregeling om oversubsidiëring te voorkomen.’
Minister Wiebes maakte eerder deze maand bekend dat de ISDE-regeling op de schop gaat. Zo worden per 1 januari 2020 zonneboilers en warmtepompen bij nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitplicht niet langer gesubsidieerd via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Bovendien komen ook pelletkachels en biomassaketels per 1 januari 2020 niet meer in aanmerking voor ISDE-subsidie. De in het Klimaatakkoord aangekondigde verbreding van de ISDE-regeling naar isolatiemaatregelen zal ten slotte pas vanaf 2021 doorgevoerd worden.
Verschil motie en amendement
Kamerleden kunnen moties indienen om een oordeel te geven over het gevoerde beleid, om de regering te vragen iets te doen of juist niet te doen of om meer algemeen een uitspraak te doen over bepaalde zaken of actuele ontwikkelingen. Over moties wordt door de Tweede Kamer gestemd. Het kabinet kan een aangenomen motie naast zich neerleggen.
Ieder Kamerlid heeft ook het recht amendementen in te dienen. Het recht van amendement wil zeggen dat een Kamerlid de mogelijkheid heeft om wijzigingen (verbeteringen) aan te brengen in een voorliggend wetsvoorstel. Een amendement kan worden ingediend zodra een wetsvoorstel in handen van een commissie is gesteld tot aan het moment dat het voorstel wordt aangenomen of verworpen.