logo
wvhj2023
© Luca647 | Dreamstime.com
© Luca647 | Dreamstime.com
14 december 2020

Europese Unie keurt nieuwe opzet subsidieregeling SDE++ goed

De Europese Unie (EU) heeft de opzet van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) goedgekeurd. De SDE++ is de opvolger van de SDE+ en de 1e subsidieronde is al gestart.

De subsidieregeling SDE+ is sinds dit najaar verbreed naar de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). De eerste ronde is op 24 november 2020 geopend en er is 5 miljard euro beschikbaar.

Rangschikking op subsidie per vermeden ton CO2
Naast hernieuwbare-energieproductie komen in de nieuwe regeling ook CO₂-reducerende technologieën in aanmerking voor subsidie. De SDE++ werkt net als haar voorganger als een veiling die gefaseerd wordt opengesteld, waarbij de maximale subsidiebehoefte waarvoor projecten ingediend kunnen worden per fase toeneemt. Deze methode stimuleert aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen.

30 miljard euro tot en met 2025
De EU heeft nu goedkeuring gegeven aan Nederland om tot 2025 jaarlijks 30 miljard euro vrij te maken voor de SDE++. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager hierover: ‘De Nederlandse SDE ++-regeling ondersteunt projecten die leiden tot substantiële reductie van de uitstoot van broeikasgassen in lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal. Het zal belangrijke steun verlenen aan milieuvriendelijke projecten, waaronder hernieuwbare energie, gebruik van afvalwarmte, waterstofproductie en koolstofafvang en -opslag, in overeenstemming met de EU-regels. Belangrijk is dat de brede subsidiabiliteitscriteria en de selectie van de begunstigden door middel van een concurrerende biedprocedure het mogelijk maken de meest kosteneffectieve projecten te ondersteunen, de kosten voor belastingbetalers te verlagen en mogelijke concurrentievervalsing tot een minimum te beperken.’

De Europese Commissie heeft de regeling beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name de richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energie uit 2014. De Europese Commissie heeft vastgesteld dat de steun noodzakelijk is en een stimulerend effect heeft. De Europese Commissie stelt vast dat de positieve effecten van de subsidieregeling, met name de positieve milieueffecten, zwaarder wegen dan de negatieve effecten van de maatregel in termen van concurrentieverstoringen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten