logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
7 december 2020

Kritische vragen Tweede Kamer over ‘vergeten’ importheffingen op zonnepanelen

De ruzie van minister Hoekstra met de Europese Unie over de door Nederland 'vergeten' op te leggen importheffingen op zonnepanelen hebben tot kritische vragen van leden van de Tweede Kamer geleid.

Afgelopen week werd met de publicatie van de Najaarsnota bekend dat Nederland ruzie heeft met de Europese Unie over de importheffingen op zonnepanelen. Nederland moet de EU mogelijk 659 miljoen euro betalen voor importheffingen die de Nederlandse douane heeft verzuimd op te leggen. Minister Hoekstra van Financiën is momenteel in gesprek met de EU over de kwestie. Mocht die dialoog niet tot herziening van het standpunt van de Europese Commissie leiden, dan zal Nederland een procedure aanhangig maken bij het Hof van Justitie.

Vorderingsrente
De Vaste Kamercommissie van Financiën heeft naar aanleiding van de kwestie nu een groot aantal vragen aan Hoekstra gestuurd. Zo wil men weten hoe het kan dat de vorderingsrente tot 300 miljoen euro heeft kunnen oplopen en in hoeverre het kabinet dit had kunnen voorkomen.

Ook willen de Tweede Kamerleden weten of het klopt dat dumping van zonnepanelen op de Europese markt schade toebrengt aan de eigen productie van zonnepanelen in Nederland en in Europa, en Nederland dit meeweegt in zijn geschil met de Europese Commissie.

Verschil in inzicht
‘Waar komt het verschil in inzicht tussen Nederland en de Europese Commissie vandaan betreffende de zonnepanelen? Waarom maakt Nederland nu al het nettobedrag van 659 miljoen euro over? Kan een financiële onderbouwing worden gegeven dat het geld nu overmaken financieel gunstiger is dan het nu niet te doen? Wanneer verwacht het kabinet meer duidelijkheid te hebben over de dialoog met de Europese Commissie en de eventuele noodzakelijke procedure bij het Hof van Justitie?’, luiden enkele van de andere vragen.

Ook willen de Kamerleden weten welke stappen de regering wil zetten om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen en welke andere landen in de EU te maken hebben met deze problematiek en hoe zij hiermee omgaan.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten