Solar Magazine - 22 procent van sportclubs heeft zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
22 procent van sportclubs heeft zonnepanelen
© Provincie Brabant

22 procent van sportclubs heeft zonnepanelen

22 procent van de Nederlandse sportaccommodaties beschikt over zonnepanelen. 6 jaar geleden was dat slechts 3 procent. Verder beschikt maar liefst 51 procent van de sportclubs over led-verlichting.

De kostenbesparing op lange termijn wordt door 41 procent van de verenigingen genoemd als reden om te investeren in zonnepanelen en led-verlichting. De amateursportorganisaties stellen afhankelijk te zijn van subsidie om (omvangrijke) investeringen mogelijk te maken en/of sneller te realiseren. Dit alles blijkt uit een analyse van de subsidieregeling bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA).

Nog 50 miljoen euro over
Dit jaar is er tot en met half november voor ongeveer 44 miljoen euro van de 94 miljoen euro beschikbaar budget subsidie aangevraagd.

Onderstaande tabel bevat de top 5 investeringen in 2020 (red. op basis van de cijfers tot en met begin augustus).

Techniek

Aangevraagde subsidie

Sportveldverlichting

5.017.000 euro

Led-verlichting

4.772.000 euro

Zonnepanelen

3.214.000 euro

Isolatie wand vloer dak

1.621.000 euro

Warmtepomp

1.427.000 euro

Zonnecollectorsysteem

810.000 euro

Nog enorm veel ruimte
‘Ondanks de toename in beide voorzieningen zijn er nog steeds behoorlijk veel verenigingen die niet beschikken over deze voorzieningen’, is te lezen in de analyse van de BOSA. ‘Het feit dat iets meer dan 20 procent van de verenigingen beschikt over zonnepanelen, betekent ook dat zo’n 80 procent van de verenigingen nog niet over zonnepanelen beschikt. Dit biedt nog enorm veel ruimte voor investeringen bij een groot gedeelte van de doelgroep, waardoor het nog steeds relevant is sportverenigingen te stimuleren om deze investeringen te doen. Ook als een vereniging geen eigenaar van de accommodatie is, zou zij in samenwerking met de gemeente kunnen kijken of dergelijke investeringen toch gedaan kunnen worden. Dit zou de vereniging namelijk ook een kostenbesparing op de energierekening kunnen bezorgen.’

Bekendheid
Uit de evaluatie van de BOSA komt naar voren dat de bekendheid van de regeling onder de sportverenigingen sterk stijgend is, van 36 procent in 2019 naar 51 procent in 2020. Sportverenigingen zijn positief over de aanvraagprocedure, maar hebben ook kritiek op de lange afhandelingstermijnen van aanvragen en het gebrek aan inzicht in de voortgang van de behandeling van hun aanvragen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!