Solar Magazine - Batterij voor Marker Wadden: eiland volledig zelfvoorzienend
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Batterij voor Marker Wadden: eiland volledig zelfvoorzienend
© EHBI Solar Systems

Batterij voor Marker Wadden: eiland volledig zelfvoorzienend

De kunstmatige eilandengroep de Marker Wadden in het Markermeer heeft een energieopslagsysteem in gebruik genomen. Daarmee voorziet de Marker Wadden volledig in de eigen stroombehoefte.

Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Het project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water.

Zonne-energie
In opdracht van Natuurmonumenten, de beheerder van de Marker Wadden, heeft EHBI Solar Systems de apparatuur geïnstalleerd die het mogelijk maakt de opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer nodig.

Nadat in juni de technische installaties op het hoofdeiland van de Marker Wadden door brand werden verwoest, vroeg Natuurmonumenten EHBI Solar Systems al een noodoplossing te verzorgen. Het bedrijf uit Giessenburg was al betrokken bij het project op de eilanden in het Markermeer. Die betrokkenheid is door de brand op het hoofdeiland en het daaropvolgende oplossingsgerichte handelen in een stroomversnelling geraakt.

240 kilowattuur
Door het plaatsen van een container van 20 bij 8 voet, met daarin het batterijpakket van 240 kilowattuur en alle benodigde apparatuur, wordt de opgewekte zonne-energie omgezet naar 48 volt en opgeslagen in de batterijen. Wanneer de energie nodig is, wordt de 48 volt weer omgezet naar bruikbare 230/400 volt.

Met de oplevering van deze installatie is natuurgebied de Marker Wadden volledig offgrid gegaan. Offgrid-systemen zijn voor hun energievoorziening niet afhankelijk van een verbinding met het lichtnet, en worden toegepast op moeilijk toegankelijke locaties.

Kant-en-klaar
De geleverde container is volledig ingericht met een kant-en-klaarsysteem voor deze offgrid-voorziening, waardoor de installatie plug & play kan worden afgeleverd. Hierin zijn 12 SMA Sunny Island 8.0H hybride omvormers, een SMA Multiclusterbox, 4 Lithium LiFePo4-accupakketten van 61 kilowattuur per stuk geplaatst.

Er wordt een maximaal vermogen geleverd van 68 kilowattuur nominaal, met een piekvermogen van 96 kilowattuur gedurende 30 minuten. Op het eiland is 191 kilowattpiek aan pv-vermogen aanwezig, deze zonnepanelen zijn aangesloten op deze installatie.

Sprinklersysteem
De voorzieningen voor de veiligheid bestaan uit een Remote Monitoring-systeem, waarmee de installatie gemonitord kan worden en eventuele problemen of storingen snel kunnen worden opgelost. Verder zijn er 2 FireBlocker-blussystemen, speciaal ontwikkeld voor het blussen van chemische branden. Het sprinklersysteem is in opdracht van de veiligheidsregio geplaatst. Er is natuurlijke en geforceerde ventilatie ten behoeve van klimaatbeheersing aanwezig in de container. De ventilatietoevoer bestaat uit buizen die door de grond lopen, waardoor in de zomer koele lucht, en in de winter warmere lucht wordt aangevoerd.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Accountmanager MKB

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!