Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Frankrijk wil met terugwerkende kracht subsidie voor oude zonneparken verlagen

Frankrijk wil met terugwerkende kracht subsidie voor oude zonneparken verlagen

In Frankrijk is ophef ontstaan over het voornemen van de Franse regering om met terugwerkende kracht subsidies voor zonneparken te verlagen. Dit heeft tot woede van de zonne-energiesector geleid.

Persbureau Bloomberg meldt dat de Franse nutsbedrijven zich inmiddels hebben aangesloten bij investeerders in duurzame-energieprojecten om bezwaar te maken tegen een plan van de regering om 4 miljard euro te bezuinigen op de subsidies van eigenaren van oude zonneparken.

800 grootste contracten
De verontwaardiging volgde op een besluit van de Chambre basse – het Franse Lagerhuis – om een regeringswijziging goed te keuren die de subsidies van honderden contracten die tussen 2006 en 2010 zijn ondertekend, zal korten. Dit omdat het rendement op deze 20-jarige contracten volgens de Franse politiek ‘buitensporig’ is.

De regering wil de subsidies op honderden contracten inkrimpen omdat de projectkosten tussen 2006 en 2010 met 75 procent zijn gedaald, terwijl de steun in die periode niet dienovereenkomstig werd verlaagd. Dat leidde volgens de politiek tot een ‘zeepbel’ van projecten. De nu voorgenomen korting zou gevolgen hebben voor de 800 grootste contracten van de 235.000 zonne-energieprojecten die in de periode 2006-2010 werden ondertekend.

400 miljoen per jaar besparen
De 800 contracten kosten de overheid momenteel ongeveer 750 miljoen euro per jaar. Het doel is om 400 miljoen euro per jaar te besparen, wat leidt tot een winst van 4 miljard euro in 2030.

Électricité de France (EDF) – het grootste elektriciteitsbedrijf van Europa – stelt dat ongeveer 150 megawattpiek aan zonneparken door het besluit beïnvloed zou worden. EDF stelt zich tegen het besluit te gaan verdedigen.

De Franse regering probeert nieuwe investeerders gerust te stellen door te zeggen dat nieuwe contracten wel de steun van de Europese toezichthouder hebben en in de toekomst niet kunnen worden betwist. Dit in tegenstelling tot deze oude projecten die worden getroffen door de herzieningen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Janszon B.V. zoekt:

Project Engineer Zonne-energie

32-40 uur - 1095 AL
Eigenenergie.net zoekt:

AC Monteur

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!