logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
9 november 2020

SolarPower Europe vraagt EU om strategie voor combinatie landbouw en zonnepanelen

De Europese Unie moet een Europese ‘landbouw-pv-strategie’ integreren in het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om het potentieel van zonne-energie te benutten. Daarvoor pleit koepel SolarPower Europe.

Agri-pv verwijst naar de slimme combinatie van landbouwinfrastructuur met zonnepanelen. Het potentieel is volgens SolarPower Europe in Europa enorm. Als agri-pv op 1 procent van het Europese bouwland zou worden ingezet, zou de technische capaciteit meer dan 700 gigawattpiek bedragen, wat volgens de organisatie neerkomt op meer dan 25 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in de EU.

Win-win
Alain Desvigne, chief executive officer van Amarenco Group en voorzitter van SolarPower Europe’s Agri-PV-werkgroep zei: ‘Agri-pv is niet alleen een oplossing voor het bouwen van veerkrachtiger economieën en het verminderen van de wereldwijde impact van klimaatverandering, het is een van de meest veelzijdige technologieën. Omdat het de productie van koolstofarme en lokale energie integreert in combinatie met de landbouw van lokale gewassen, het behoud van de biodiversiteit en de bescherming van de landbouw tegen grote weersomstandigheden, worden meerdere belangrijke voordelen behaald op hetzelfde land. Agri-pv direct boven gewassen geïnstalleerd biedt schaduw, beschermt gewassen tegen hagel of vorst, maakt stabiele gewasopbrengsten mogelijk en verhoogt de elektrische opbrengst van zonnepanelen. Agri-pv is gewoon een win-win voor boeren, gewassen en het milieu.’

6 aanbevelingen
Miguel Herrero, beleidsadviseur bij SolarPower Europe: ‘Agri-pv kan helpen bij het behalen van de doelstellingen van de Europese Green Deal. Het stimuleren van agri-pv zal niet alleen bijdragen tot het behalen van hogere doelstellingen voor decarbonisatie en hernieuwbare energie, het kan ook cruciaal bijdragen aan het groener maken van de agrovoedingssector in de EU. Om deze synergieën te verzilveren, zou de EU een coherente Europese agri-pv-strategie moeten voorstellen als onderdeel van de toekomstige Common Agricultural Policy (CAP, red. Gemeenschappelijk landbouwbeleid).’

SolarPower Europe doet in het rapport ‘Agri-PV: how solar enables the clean energy transition in rural areas’ de volgende 6 aanbevelingen:

  1. Integreer een "Europese agri-pv-strategie” in het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
  2. Ontwikkel regelgevingskaders voor agri-pv en geef prioriteit aan investeringen in zonne-energie binnen de strategische plannen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
  3. Zet agri-pv centraal binnen de uitvoering van de Farm to Fork-strategie.
  4. Ondersteun onderzoeken rond agri-pv via speciale oproepen in het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe.
  5. Integreer agri-pv in strategieën voor aanpassing aan klimaatverandering.
  6. Stimuleer het gebruik van agri-pv in de strategieën voor koolstofarme economieën van de EU-landen.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten