Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IEA presenteert Building Integrated Solar Product Gallery
© PHYSEE

IEA presenteert Building Integrated Solar Product Gallery

Onderzoekers van het internationaal energieagentschap IEA hebben de Building Integrated Solar Product Gallery gepresenteerd. Deze bevat een overzicht van gebouwgeïntegreerde zonne-energieproducten.

Hoe kunnen façades en daken worden gebruikt om zonne-energie op te wekken? Op die vragen wil de Building Integrated Solar Product Gallery een antwoord bieden.

SWOT-analyse van 30 systemen
In de gebouwschil geïntegreerde actieve en passieve zonne-energiesystemen kunnen volgens het IEA een belangrijke rol gaan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Het mogelijke potentieel van dit soort systemen wordt op dit moment echter nog niet op waarde geschat, omdat architecten en projectontwikkelaars vaak niet bekend zijn met de veelzijdigheid van de multifunctionele oplossingen die beschikbaar zijn.

Daarom hebben de onderzoekers binnen het IEA Solar Heating and Cooling-programma (IEA SHC) de online Building Integrated Solar Product Gallery ontwikkeld. Dit platform bevat foto’s, technische omschrijvingen en SWOT-analyses van 30 innovatieve zonne-energiesystemen. De focus is op massaproductie, maar de Solar Product Gallery bevat ook een paar op maat gemaakte producten die zich nog op laboratoriumschaal bevinden. De gebouwgeïntegreerde zonne-energietechnologie kent een grote diversiteit aan producten: zonnepanelen, luchtverwarmende façade-elementen, water-gestuurde zonnecollectoren, gecombineerde pv-thermische elementen, gemotoriseerde zonwering en schakelbare beglazing.

Afkomstig uit 11 landen
‘De onlinegalerij laat geprefabriceerde multifunctionele oplossingen zien die verwarming, koeling, en ventilatie zoveel mogelijk naar de gebouwschil verplaatsen, waardoor het bouwproces wordt versneld’, duidt Roberto Fedrizzi, coördinator van het internationale onderzoeksplatform Building Integrated Solar Envelope Systems binnen de IEA SHC, de initiator van de Building Integrated Solar Product Gallery. Zijn Italiaanse instituut EURAC Research heeft een metalen en glazen vliesgevelmodule voor tertiaire gebouwen ontwikkeld, met geïntegreerde zonnecollectoren, een kleine wateropslag en een stralingspaneel voor warmteafgifte.

De Building Integrated Solar Product Gallery bevat 30 technologieën uit 11 verschillende landen, verdeeld over de volgende 3 categorieën:

  1. Solar Energy Harvesting Systems: deze categorie bevat een systeem voor façade-geïntegreerde luchtverwarming uit Canada, een gekleurd gebouwgeïntegreerd pv-paneel uit Italië en Zwitserland dat een betere match vormt met het architectonische ontwerp van het gebouw en een betonnen zonne-absorber met thermische opslag uit Oostenrijk die geïntegreerd kan worden in de façade op de plaats waar het warmwatergebruik van het gebouw zich bevindt.
  2. Solar Gains Control Systems: deze categorie bevat schakelbare ramen uit Duitsland die binnen een paar seconden kunnen veranderen van transparant naar ondoorzichtig en een metalen zonweringsysteem uit Duitsland dat in de spouw van beglazing geplaatst kan worden om direct zonlicht te weren, maar diffuus licht toch binnen laat komen.  
  3. Hybrid Solar Energy Systems: Deze categorie bevat onder andere het door PHYSEE SmartSkin ontwikkelde slimme, transparante gevelsysteem dat schone elektriciteit kan genereren en data kan verzamelen van de omgeving.
Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Verkoper / Adviseur Zonnepanelen - Regio Noordwest-Nederland

Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Zonmaat zoekt:

Elektricien Zonnepanelen, vaste baan - uitstekend salaris

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!