logo
wvhj2023
© HRsolar
© HRsolar
20 oktober 2020

Holland Solar: NTA 8800 bevat systematische fout in nadeel zonnewarmte

De rekenmethode NTA 8800 voor het bepalen van energieprestaties van gebouwen bevat een systematische fout waardoor de keuze minder snel valt op het verwarmen van gebouwen met zonnewarmte. Dat stelt Holland Solar.

Holland Solar presenteerde half oktober een position paper over zonnewarmte. In de paper staat de brancheorganisatie ook stil bij de invoering van nieuwe eisen aan de woningbouw en utiliteitsbouw.

Primaire Energiefactor (PEF)
Voor alle nieuwbouw – zowel woningbouw als utiliteitsbouw – moeten aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). Of de nieuwbouw daadwerkelijk aan de BENG-eisen voldoet, moet worden berekend met behulp van de NTA 8800. De NTA 8800 bevat geen eisen aan de energieprestatie van gebouwen, maar is een bepalingsmethode waarmee wordt vastgesteld of aan de BENG-eisen wordt voldaan die zijn opgenomen in het Bouwbesluit.

Eerder werd al bekend dat woningen met zonnepanelen die stroom opwekken door invoering van de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 mogelijk een slechter energielabel krijgen. De Primaire Energiefactor (PEF) is een van de aspecten die bijdraagt aan de verschuivingen in energielabels. De PEF drukt uit hoeveel kilowattuur fossiele energie gebruikt wordt voor de productie van 1 kilowattuur elektriciteit. In de NTA 8800 is de PEF van elektriciteit veel lager geworden, omdat de opwekking van stroom de laatste jaren duurzamer is geworden.

Elektrische verwarming
En de PEF werkt volgens Holland Solar dus ook in het nadeel van zonnecollectoren die zonnewarmte opwekken. De brancheorganisatie pleit voor een techniekneutrale uitwerking van de PEF. ‘Door een grote verandering in de PEF levert elektrische verwarming een betere prestatie in de berekening van de NTA 8800 dan ruimte- en waterverwarming met zonnewarmte. Dit geeft volgens ons een systematische fout in de uitkomst waardoor de keuze minder snel zal vallen op het verwarmen van gebouwen door middel van zonnewarmte.’

Extra eisen
‘De rijksoverheid staat de komende jaren voor een grote bouwopgave: er moeten ruim 1 miljoen duurzame woningen worden gebouwd’, vervolgt Holland Solar. ‘Deze woningen zullen duurzaam verwarmd worden en goed geïsoleerd zijn. Dit maakt het zeer goed mogelijk voor zonnewarmte om in de warmtevraag van deze woningen te voorzien, hetzij direct, hetzij via een collectief systeem met warmteopslag. De wet met milieueisen voor nieuwbouw, de BENG, eist echter geen daken vol met duurzame energie. Holland Solar pleit daarom voor extra eisen zodat het dak standaard benut moet worden voor duurzame-energieopwekking. Hiermee worden ook veel grotere kosten voor de samenleving met name rond de energie-infrastructuur, voorkomen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten