Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zeeuwse Meester van der Heijden Groeve krijgt overkapping met zonnepanelen
© Aquariagirl1970 | Dreamstime.com

Zeeuwse Meester van der Heijden Groeve krijgt overkapping met zonnepanelen

De Meester van der Heijden Groeve in Nieuw-Namen krijgt via de Erfgoed Deal subsidie toegekend van de rijksoverheid. Het geld wordt onder meer gebruikt om een overkapping met geïntegreerde zonnepanelen te bouwen.

De Erfgoed Deal kent geld toe aan projecten waarbij de bescherming van erfgoed wordt gecombineerd met klimaatadaptatie, energietransitie of andere grote opgaven.

Pleistoceen
De Meester van der Heijden Groeve is een bijzonder erfgoed in Grenspark Groot Saeftinghe. De groeve is een zogenoemd aardkundig monument, met verschillende grondlagen in diverse kleuren. Daarmee is het de enige plek in Europa waar de overgang tussen het Plioceen en de grote ijstijden van het Pleistoceen te zien is. Er liggen schelpen, zand en fossielen van 2,5 miljoen jaar geleden aan de oppervlakte.

Om het erfgoed te bewaren voor het nageslacht, hebben eigenaar Staatsbosbeheer en de provincie Zeeland de handen ineengeslagen om de Meester van der Heijden Groeve voor te dragen voor de Erfgoed Deal.

690.000 euro
​Met het nu toegekende geld gaat De Meester van der Heijden Groeve een bijzondere overkapping realiseren waarin zonnepanelen zijn geïntegreerd. Op deze manier wordt de plek beschermd tegen weersinvloeden.

De groeve heeft te lijden onder wind, water en vorst. Jaarlijks verdwijnt er een stukje van de grondlagen. Om verdere erosie te voorkomen, wil Staatsbosbeheer de groeve deels overkappen. In dit gebied is ook een onthaalpoort voor het Grenspark Groot Saeftinghe voorzien. Dit kan mogelijk gebruikmaken van de energie van de overkapping. Gedeputeerde Anita Pijpelink: ‘Ik ben er trots op dat we dit project hebben ingediend en toegewezen hebben gekregen. Het is echt een onderscheidend project, waarin we archeologisch erfgoed willen combineren met duurzame energie.’ De kosten zijn geraamd op 690.000 euro; ongeveer de helft van dat bedrag wordt via de Erfgoed Deal betaald door het Rijk. De provincie Zeeland betaalt de overige helft.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
LENS B.V. zoekt:

Technisch Sales Engineer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033NN, 75E
Fimer zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!