logo
wvhj2023
hero-image
13 oktober 2020

Den Haag investeert tientallen miljoenen euro’s in duurzaam verwarmen woningen

Den Haag investeert 180 miljoen euro van de opbrengsten van de verkoop van Eneco in het duurzaamheidsprogramma van de gemeente. Daarbij gaat veel geld naar het duurzaam verwarmen van woningen.

Er komen budgetten voor schone energiebronnen, (warmte)netten, energieopslag en het aanpassen van gebouwen in de gemeente. Bij geslaagde projecten vloeit er geld terug zodat dit opnieuw ingezet kan worden voor de stad.

Belangrijkste programmalijnen
De 4 belangrijkste programmalijnen en het bijbehorende budget zijn in onderstaande tabel weergegeven.

Programmalijn

Totaal

Verduurzaming van woningen

64,1 miljoen euro

Verduurzaming van gemeentelijk vastgoed

21,0 miljoen euro

Verduurzaming en aanleg van energiebronnen,-netten en -opslag

27,0 miljoen euro

Verduurzaming van de openbare ruimte

21,8 miljoen euro

Wijkinitiatievenfonds
De investeringsimpuls verduurzaming woningen is de grootste van het programma Energietransitie. Deze programmalijn moet de warmtetransitie in de woonomgeving verder op gang brengen. Het gaat om het beperken van de energievraag door isolatie en verduurzaming van de energie door woningen aan te sluiten op schone energiebronnen.

Met een wijkinitiatievenfonds – waarvoor 3 miljoen euro beschikbaar komt – wordt het uitwerken van plannen door bewoners en eigenaars om de woonomgeving te verduurzamen ondersteund. Deze regeling is bedoeld om de voorbereidingskosten van initiatieven op het gebied van energiebesparing en duurzame opwek te financieren. Om het verduurzamen van woningen te stimuleren, is er de regeling ‘Wonen op schone energie’ voor het isoleren en overgaan op schonere energie. Voor individuele eigenaren is er een ondersteuning van maximaal 5.000 euro om hun woningen van het gasnet af te koppelen en/of te isoleren. Zo wordt beoogd 1.000 woningen op individueel initiatief van het aardgas af te halen.

13.000 woningen
Daarnaast is een deel van de regeling ‘Wonen op schone energie’ gericht op het faciliteren van systematische verduurzaming op wijk- of straatniveau. De bijdrage is ook hier maximaal 5.000 euro per woning, afhankelijk van de omstandigheden en de warmteoplossing in de wijk en de subsidies die via rijksregelingen beschikbaar komen.

De gemeente gaat uit van een gemiddelde bijdrage van 3.000 euro, waardoor 13.000 woningen planmatig van het gasnet kunnen worden afgekoppeld en kunnen overgaan op schone energie. Uitgangspunt is dat dit geld aanvullend is op bijdragen vanuit de woningeigenaren en subsidies van bijvoorbeeld het Rijk. De onrendabele top bedraagt volgens de gemeente circa 25 procent van de investering, waarvan circa 40 procent met rijkssubsidie wordt gedekt. De totale investering voor deze huizen bedraagt naar verwachting circa 250 miljoen euro.

Energielabel C
Naast de verduurzaming van woningbouw, dient ook de utiliteitsbouw verduurzaamd te worden. Ook hier gaat het om het beperken van het energieverbruik en het vervangen van verwarming van aardgas door duurzamere energiebronnen. In de wet- en regelgeving staat dat bestaande gebouwen voor 2030 BENG (bijna energie neutraal) moeten zijn. Daarnaast geldt voor bestaande kantoren dat zij in 2023 een energielabel C moeten hebben. Ook maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen moeten genomen worden (wet Milieubeheer). De gemeentelijke centrale vastgoedorganisatie CVDH is – in afstemming met de relevante diensten – als vastgoedeigenaar binnen de gemeente verantwoordelijk voor de verduurzaming naar BENG-niveau en het transitie-klaar maken voor aansluiting op een duurzame energiebron. Voor deze programmalijn is 21 miljoen euro beschikbaar.

Duurzame warmtebronnen
Om het verduurzaamde vastgoed aan te sluiten op meer duurzame warmtebronnen is er 27 miljoen beschikbaar die kan worden ingezet voor de aanleg van schone bronnen en warmtenetten. De gemeente financiert al mee in de geothermiebron in ZuidWest en daarnaast zet het college in op geothermie, op de Binckhorst, in Ypenburg en bij het De Constant Rebecqueplein. Hiervoor is 12 miljoen euro beschikbaar. Voor de aanleg van warmtenetten is er 15 miljoen euro beschikbaar.

De vierde pijler is de verduurzaming van de openbare ruimte. Er is bijna 22 miljoen gereserveerd voor onder andere de verduurzaming van openbare verlichting, het aanleggen van walstroom in de haven van Scheveningen en de aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten