logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
7 oktober 2020

Eerste ronde nieuwe subsidie voor postcoderoos met zonnepanelen opent op 1 april 2021

Energiecoöperaties kunnen hun aanvragen voor de nieuwe subsidie van postcoderoosprojecten met onder meer zonnepanelen en windmolens vanaf 1 april 2021 indienen. Die verwachting heeft minister Wiebes uitgesproken.

Minister Wiebes bevestigde op Prinsjesdag de postcoderoosregeling voor zonnepanelen in 2021 definitief te vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen komend kalenderjaar subsidie aanvragen voor pv-systemen van 15 tot 300 kilowattpiek. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft eind september het eindadvies voor de subsidieregeling gepresenteerd. De subsidiebedragen zijn hierin naar boven bijgesteld naar 12,1 en 14,6 eurocent per kilowattuur voor pv-systemen op respectievelijk een grootverbruikers- en kleinverbruikersaansluiting.

Eerste openstellingsronde 
De minister bereidt momenteel een internetconsultatie voor van de nieuwe subsidieregeling die eind oktober 2020 zal starten. Bij de internetconsultatie van de zogenaamde ministeriële regeling worden alle details van de beoogde subsidieregeling duidelijk.

Wiebes stelt na vragen van CDA-Kamerlid Agnes Mulder te verwachten de subsidieregeling kort na de jaarwisseling te kunnen publiceren. Energiecoöperaties hebben vervolgens de kans om hun subsidieaanvragen goed voor te bereiden voordat de regeling opengaat. De eerste openstellingsronde van de nieuwe subsidieregeling zal van 1 april tot 1 december 2021 zijn.

Oude regeling stopt 1 januari 2021
De oude Postcoderoosregeling – de regeling verlaagd tarief – stopt per 1 januari 2021. Vanaf 1 januari 2021 is alleen nog voor leden van een energiecoöperatie die op 31 december 2020 al lid waren, mogelijk om gebruik te maken van de oude postcoderoosregeling. Eventueel na 31 december 2020 toegetreden nieuwe leden van de energiecoöperatie kunnen in dat geval dus geen gebruik meer maken van de oude postcoderoosregeling.

Minister Wiebes hierover: ‘Nieuwe leden – die toetreden vanaf 1 januari 2021 (red. bij een reeds bestaand postcoderoosproject) – ontvangen dan geen belastingvoordeel, maar kunnen wel een deel van de opbrengsten ontvangen die de  coöperatie behaalt met de verkoop van de door de coöperatie opgewekte elektriciteit. Over de consequentie van de regeling in deze vorm ben ik nog in gesprek binnen het kabinet.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten