logo
wvhj2023
© Ministerie van Financiën
© Ministerie van Financiën
15 september 2020

Prinsjesdag: postcoderoosregeling zonnepanelen in 2021 definitief vervangen door nieuwe subsidie

De huidige postcoderoosregeling voor onder meer zonnepanelen en windmolens wordt per 1 januari 2021 definitief vervangen door een subsidieregeling. Dat staat in het op Prinsjesdag bekendgemaakt Belastingplan 2021.

Minister Wiebes maakte afgelopen mei bekend de postcoderoosregeling (red. officieel de Regeling verlaagd tarief geheten) in 2021 te willen vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Energiecoöperaties en VvE’s kunnen straks subsidie aanvragen voor pv-systemen van 15 tot 300 kilowattpiek. De lokale energiecoöperaties Bergen Energie en Kennemer Energie luidden onlangs de noodklok. Als het vervangen van de huidige postcoderoosregeling door een postcoderoossubsidie zou worden voortgezet, zouden zij mogelijk failliet gaan. Bovendien stelde Energie Samen - de brancheorganisatie voor duurzame-energie-initiatieven van burgers, boeren en lokale ondernemers - dat de voorlopige subsidiebedragen te laag zijn.

Minder afhankelijk
Uit het Belastingplan 2021 wordt nu duidelijk dat de nieuwe subsidie vanaf 2021 de postcoderoosregeling vervangt. Daardoor wordt de regeling volgens het kabinet minder ingewikkeld. En met de nieuwe subsidie zijn nieuwe initiatieven minder afhankelijk van veranderingen in de energiebelasting. Ook kan de subsidieregeling nog beter lokale opwekking van duurzame energie stimuleren.

De huidige postcoderoosregeling voorziet in een verlaagd energiebelastingtarief in de eerste verbruiksschijf voor elektriciteit voor leden van een door de Belastingdienst aangewezen energiecoöperatie die lokaal elektriciteit opwekt met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windmolens.

Daadwerkelijke kosten
De verlaging van de energiebelasting op elektriciteit – die de afgelopen jaren meermaals is verlaagd – heeft volgens het ministerie van Financiën extra zichtbaar gemaakt dat coöperaties die gebruikmaken van de postcoderoosregeling gevoelig zijn voor veranderingen in de hoogte van de energiebelasting. ‘Het kabinet acht het wenselijk om voor coöperaties de hoogte van de stimulering aan te laten sluiten bij de daadwerkelijke kosten’, schrijft het ministerie in de toelichtende stukken bij het Belastingplan 2021. ‘Dat is niet mogelijk met een fiscale regeling, maar wel met een subsidieregeling.’

De subsidieregeling zal worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bestaande projecten kunnen nog 15 jaar gebruikmaken van de bestaande postcoderoosregelingen. Doordat de hoogte van de nieuwe stimuleringsregeling bij beschikking per project wordt vastgesteld, weten deelnemers aan die projecten volgens het ministerie wat ze kunnen verwachten en bestaat geen onzekerheid meer over veranderende energiebelastingtarieven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten