logo
wvhj2023
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
7 oktober 2020

Staatssecretaris Van ’t Wout: ‘Stimulering voor zonnepanelen in Caribisch Nederland niet nodig’

Het opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen hoeft op Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet gestimuleerd te worden. Dat stelt staatssecretaris Van ’t Wout tegenover de leden van de Tweede Kamer.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties medegedeeld naar aanleiding van de ‘Voortgangsrapportage ijkpunt bestaanszekerheid Caribisch Nederland 2020’.

Productie 2 keer zo hoog
‘Duurzame eigen energieopwekking hoeft in Caribisch Nederland niet gestimuleerd te worden’, stelt Van ’t Wout. ‘De jaarproductie van een zonnepaneel is in Caribisch Nederland 2 keer zo hoog als in Europees Nederland. Het elektriciteitstarief in Caribisch Nederland en Europees Nederland is weliswaar vergelijkbaar, maar bestaat in Europees Nederland voor een groot deel uit belastingen en heffingen, terwijl het in Caribisch Nederland slechts de productie- en distributiekosten weerspiegelt. Hierdoor is het voor draagkrachtige huishoudens aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen. Te aantrekkelijk, want de verkopen door het gemeenschappelijke eilandelijke elektriciteitsbedrijf dreigen hierdoor te dalen. Hierdoor worden de vaste kosten in steeds grotere mate bij de klanten die geen eigen zonnepanelen hebben (bijvoorbeeld arme huishoudens) neergelegd.’

Om dit effect te voorkomen, was er volgens de staatssecretaris op alle 3 de eilanden – Bonaire, Sint Eustatius en Saba – een verbod op eigen elektriciteitsopwekking (red. met zonnepanelen) van toepassing voor klanten van het elektriciteitsbedrijf op het eiland. In de wet elektriciteit en drinkwater BES – die op 1 januari 2019 voor het laatst werd aangepast – zijn de mogelijkheden voor duurzame eigen energieopwekking echter verbeterd. Van ’t Wout hierover: ‘Een klant van een eilandelijk elektriciteitsbedrijf mag een eigen elektriciteitsopwekking hebben, maar deze klant kan een eventueel overschot aan zelfgeproduceerde elektriciteit niet met een latere afname uit de eilandelijke voorziening ‘salderen’; het wegstrepen van aan het net geleverde elektriciteit tegen later uit het net afgenomen elektriciteit.’

Vergoeding
In de Wet elektriciteit en drinkwater BES zijn namelijk de vergoedingen voor eigenaren van zonnepanelen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba vastgelegd. Voor de zonnestroom die zonnepaneeleigenaren op de BES-eilanden terugleveren aan het stroomnet ontvangen zij een door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgestelde vergoeding. Indien de hoeveelheid op het elektriciteitsnet ingevoede zonnestroom groter is dan de van het elektriciteitsnet afgenomen hoeveelheid, ontvangt de zonnepaneeleigenaar over deze ‘te veel’ geproduceerde zonnestroom dus geen vergoeding.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten