Solar Magazine - PV InfoLink: Nederland wereldwijd grootste importeur van Chinese zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
PV InfoLink: Nederland wereldwijd grootste importeur van Chinese zonnepanelen
© PV InfoLink

PV InfoLink: Nederland wereldwijd grootste importeur van Chinese zonnepanelen

China exporteerde in 2019 in totaal 66,8 gigawattpiek aan zonnepanelen. Nederland importeerde daarbij wereldwijd de meeste Chinese zonnepanelen, te weten 8,8 gigawattpiek.

Volgens de analisten van PV InfoLink groeide de Chinese export van zonnepanelen met 60 procent van 41,3 gigawattpiek naar 66,8 gigawattpiek. De groei is niet alleen te danken aan de explosief gegroeide import vanuit Nederland – volgens PV InfoLink zijn de verhoogde Europese verkopen te danken aan het afschaffen van de Europese importheffingen per september 2018 – maar ook door de installatie-rush van Vietnam en de uitvoering van zonne-energiebeleid door opkomende markten in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Transferland
Logischerwijs heeft Nederland niet alle geïmporteerde zonnepanelen zelf geïnstalleerd, maar als belangrijk ‘transferland’ naar andere Europese landen doorgevoerd. Door de import van 8,8 gigawattpiek Chinese zonnepanelen voert Nederland de top 5 aan, waar verder ook Japan, India, Vietnam en Australië toe behoren.

Europa was bij dit alles goed voor 22,8 gigawattpiek aan import van Chinese zonnepanelen, oftewel 34 procent van de Chinese export. Binnen Europa zijn na Nederland Spanje (3,7 gigawattpiek), Oekraïne (3,7 gigawattpiek) en Duitsland (1,7 gigawattpiek) grote afnemers.

Monokristallijn dominant
Multikristallijn siliciumzonnepanelen, beter bekend als polykristallijn, zijn volgens de analyse van PV InfoLink in 2019 steeds verder uit de markt gedrukt door monokristallijn siliciumzonnepanelen.

De Chinese export van multikristallijn siliciumzonnepanelen is gedaald van 6,9 gigawattpiek in het eerste kwartaal van 2018 naar 4,7 gigawattpiek in het vierde kwartaal van 2019. Tegelijkertijd groeide de export van monokristallijn siliciumzonnepanelen op basis van perc-technologie van 1,3 naar 7,9 gigawattpiek. Nederland, Australië en Mexico waren daarbij in 2019 top 10-bestemmingen voor monokristallijn perc-zonnepanelen. Daarbij nam het vermogen van ‘mainstream’ monokristallijn perc-zonnepanelen met 72 zonnecellen toe van 370 tot 380 wattpiek in de eerste helft van 2019 naar 385 tot 400 wattpiek per eind december.

Impact coronavirus
Ook PV InfoLink stelt dat het productievolume van zonnepanelen in China zwaar is getroffen door de lage bezettingsgraden tijdens de Chinese Nieuwjaarsvakantie en door de uitbraak van het coronavirus (red. COVID-19).

Het marktonderzoeksbureau verwacht daarom dat de export van Chinese zonnepanelen dit jaar zal afnemen en daarna weer zal toenemen. De export voor 2020 kan hierdoor uiteindelijk lager uitvallen dan vorig jaar. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Sunconnect B.V. zoekt:

Duurzaamheidsadviseur

Fulltime (40 uur) - Oudkarspel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!