Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven laat eerste zonnebootje drijvend zonnepark Kloosterhaar te water
© GroenLeven

GroenLeven laat eerste zonnebootje drijvend zonnepark Kloosterhaar te water

GroenLeven heeft het startschot gegeven voor de bouw van het drijvende zonnepark op zandwinplas Kloosterhaar. De installatie is officieel gestart met de tewaterlating van het eerste zonnebootje.

Het zonnepark bestaat straks uit ruim 40.000 zonnepanelen en wekt daarmee genoeg stroom op voor zo’n 5.000 huishoudens.

Fruitbomen en monitoring
In het ontwerp van het zonnepark is rekening gehouden met landschappelijke inpassing. De zandwinplas is omringd door bos, en door het bijplanten van diverse fruitbomen zal het zicht op de zonnepanelen beperkt worden.

Het drijvende systeem, ontwikkeld door GroenLeven, is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van zonnepanelen die licht doorlaten en van brede lichtstraten. Ook wordt er voorzien in de bevordering van het onderwaterleven, zoals het bieden van een plaats waar visjes bescherming in kunnen vinden en zich in kunnen vermenigvuldigen. In samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) zal de ecologie in de komende 5 jaar gemonitord worden.

Participatie
De omwonenden in de regio Hardenberg die in de nabijheid van het drijvende zonnepark wonen, kunnen meeprofiteren van de komst van het zonnepark. Zij kunnen met korting zonnepanelen en een omvormer aanschaffen voor hun eigen woning. Ook zal er een participatiemogelijkheid ontwikkeld worden.

Middels het platform DuurzaamInvesteren zullen omwonenden kunnen investeren in het zonnepark. Daarnaast krijgen de lokale buurthuizen in Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar vanuit het gebiedsfonds van het zonnepark de financiële mogelijkheid om de buurthuizen te verduurzamen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zonnegilde B.V. zoekt:

Leerling Servicemedewerker PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Energetica Industries GmbH zoekt:

Sales Manager Holland

Fulltime (40 uur) - Energieplatz 1, 9556 Liebenfels, Austria
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!