Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Miljoenensubsidie kabinet voor TNO EnergieTransitie: Mass Customization Solar Lab op komst
TNO

Miljoenensubsidie kabinet voor TNO EnergieTransitie: Mass Customization Solar Lab op komst

TNO EnergieTransitie krijgt van het kabinet 18,3 miljoen euro om haar onderzoeksfaciliteiten gericht op de energietransitie te versterken. TNO opent met het geld onder meer het Mass Customization Lab Solar.

TNO EnergieTransitie gebruikt de miljoenensubsidie om met partners uit het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen de volgende 5 onderzoekslaboratoria op te richten (red. waarvan 2 gericht zijn op zonne-energie):

  1. Mass Customization Lab Solar: hier wordt onderzoek gedaan naar de volgende generatie zonne-energietoepassingen (halffabricaten) met een hoog rendement, ten behoeve van toepassing in de gebouwde omgeving, de infrastructuur en voer- en vaartuigen.
  2. Environmental Impact and Safety Lab for Renewable Energy: in dit (mobiele) lab kan de impact van windturbines en zonneparken op de ecologie van land en water worden vastgesteld.
  3. Negative Emissions Technology Lab (NET-LAB): in het NET-LAB wordt een test- en demonstratieomgeving gecreëerd om negatieve-emissie- technologieën te ontwikkelen en te testen.
  4. Het Fieldlab Industriële Elektrificatie: dit onderzoekslab, dat samen met Deltalinqs, FME, Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en Voltachem in de haven van Rotterdam wordt vormgegeven, is gericht op integratie, demonstratie en verbetering van Power-to-Heattechnologie, Power-to-Chemicals/-Fuels en CO2-hergebruiktechnologie.
  5. Het Mollier Lab: het onderzoek in het Mollier Lab richt zich op innovatieve en energie-efficiënte industriële droog- en ontwateringstechnologieën.

Versnelling
De onderzoeksfaciliteiten moeten een bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie, verbetering van de kennispositie van het Nederlandse bedrijfsleven en aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid. In de onderzoekslaboratoria worden verschillende pilot- en demonstratieprojecten ontwikkeld en getest die de potentie hebben om in de toekomst op grotere schaal te worden toegepast. ‘Ook in deze onzekere tijden is het belangrijk om te investeren in versnelling van de energietransitie’, stelt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. ‘Door slimme inzichten, technieken en toepassingen uit de wetenschap in samenwerking met Nederlandse bedrijven in de praktijk te testen, kunnen wij nieuwe bedrijvigheid en banen creëren die een impuls kunnen geven aan een duurzaam herstel van de Nederlandse economie.’

Paul de Krom, voorzitter van de raad van bestuur en chief executive officer van TNO, over de investering van het kabinet: ‘De faciliteiten zullen door de innovaties en een nauwe samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven, overheid en andere kennisinstellingen een substantiële bijdrage leveren aan de klimaatdoelen en concurrentiepositie van Nederland. Bijvoorbeeld in de zonne-energieketen willen we door onderzoek en innovatie de productie van de volgende generatie zonne-energietoepassingen voor integratie in onze leefomgeving, weer naar Nederland toe trekken.’

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
E2-Energie zoekt:

Accountmanager Zonneparken EPC

Fulltime (40 uur) - Duiven, 6921 RZ te Duiven
KECX WIND BV zoekt:

Elektromonteur EPC & OM

Fulltime (40 uur) - Emmen, 7826TC, Emmen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!