Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis: dit jaar 270 megawatt extra netcapaciteit in havengebied Delfzijl
© TenneT

Enexis: dit jaar 270 megawatt extra netcapaciteit in havengebied Delfzijl

Netbeheerders Enexis en TenneT creëren nog dit kalenderjaar 270 megawatt extra capaciteit op het elektriciteitsnet in het industrie- en havengebied Delfzijl. De netcapaciteit komt beschikbaar bij station Weiwerd.

Bovendien realiseert Enexis een nieuw verdeelstation in Heveskes in de buurt van Chemie Park Delfzijl. Dankzij beide ontwikkelingen, die gerealiseerd zijn in nauwe samenwerking met Groningen Seaports en de provincie Groningen, is er voldoende capaciteit om alle klanten en initiatieven in het gebied aan te sluiten.

Grootste station
Voor Enexis is midden- en hoogspanningsstation Weiwerd na ingebruikname van de uitbreiding qua transportcapaciteit het grootste station. Al in 2018 werd opdracht gegeven tot het vergroten van de transportcapaciteit van station Weiwerd, vooral noodzakelijk door de grote toename van zonnevelden en windmolens in het gebied. De uitbreiding van station Weiwerd is aan het einde van dit jaar afgerond. Hiermee komt er voldoende ruimte om dus alle zonneparken en windmolens in het gebied rond Delfzijl aan te sluiten die zich bij Enexis gemeld hebben.

Verdeelstation voor afnemers
Naast de capaciteitsuitbreiding in Weiwerd, investeert Enexis Netbeheer 2,1 miljoen euro in een nieuwe verdeelstation in Heveskes. Dit nieuwe station is vooral bedoeld voor het aansluiten van grootschalige afnemers van elektriciteit die zich in het industrie- en havengebied (gaan) vestigen.

Het nieuwe verdeelstation wordt in het eerste kwartaal van 2022 in bedrijf genomen. Hiermee bereidt Enexis Netbeheer zich voor op de toekomstige groei van de bedrijvigheid in dit gebied.

Energiepoort
Het havengebied Delfzijl is aangewezen als energiepoort en als groeiregio voor de chemische industrie. Groningen Seaports, TenneT, Enexis en de provincie Groningen werken daarom intensief samen om op de toekomstige groei van de regio te anticiperen. Hierdoor weten de partijen tijdig welke verdere netuitbreidingen of andere oplossingen er in de toekomst noodzakelijk zijn.

Zo werd in 2017 al het destijds grootste zonnepark van Nederland verwelkomd: Sunport Delfzijl met 116.334 zonnepanelen. De stroom van dit zonnepark wordt via Eneco geleverd aan een datacenter van Google.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
JansZon B.V. zoekt:

Projectleider Zonne-energie

32-40 uur - Amsterdam
SolarComfort zoekt:

Leerling Monteur Zonnepanelen

32-40 uur - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!