Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Inzameldoelstelling voor recycling zonnepanelen ruimschoots behaald
© PV Cycle

Inzameldoelstelling voor recycling zonnepanelen ruimschoots behaald

Het streefpercentage voor de inzameling voor recycling van defecte zonnepanelen is ruimschoots behaald. Dat blijkt uit de inzamelresultaten over 2019 van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA).

Het inzamelpercentage van e-waste in Nederland wordt jaarlijks gerapporteerd door het Nationaal (W)EEE Register (NWR). Ze zijn nu openbaar gemaakt door staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

(W)EEE Register
In Nederland moeten producenten, verwerkers, webshops, importeurs en exporteurs van elektrische en elektronische apparatuur zich inschrijven bij het Nationaal (W)EEE Register. Zij moeten jaarlijks rapporteren aan dit register. Hiertoe zijn bij het Nationale (W)EEE Register alle collectieve inzamelsystemen geregistreerd. Ook de zonne-energiecollectieven PV CYCLE, stichting ZRN en WEEE Nederland zijn aangemeld bij het register.

Bedrijven die zich niet willen aansluiten bij een van de bovenstaande inzamelcollectieven – en dus zelf de registratie en inzameling moeten verzorgen van het door hen op de markt gezette volume vanwege de verplichtingen uit de WEEE-Richtlijn – moeten zich registreren bij het Nationale (W)EEE-register.

124 ton ingezameld
Onderstaande tabel bevat de totale hoeveelheid zonnepanelen die in Nederland in de handel gebracht is, de zogenaamde ‘Put on Market’ (PoM), en de ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen.

Jaartal

Op markt gebrachte hoeveelheid zonnepanelen

Ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen

2016

34.099 ton

100 ton

2017

66.018 ton

90 ton

2018

96.698 ton

131 ton

2019

190.476 ton

124 ton

Collectieven versus individuele producenten
De herkomst van de ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen is in onderstaande tabel weergegeven.

Type inzamelaar

Ingezamelde hoeveelheid zonnepanelen

Collectieven

115 ton

Individuele producenten

6 ton

Verwerkers

3 ton

Totaal

124 ton

Beoogd inzamelpercentage behaald
Onderstaande tabel laat zien dat het voor 2019 beoogde recyclingpercentage ruimschoots behaald is. Onder recycling wordt verstaan het voorbereiden voor hergebruik (van het apparaat zelf of van onderdelen) en recycling (materiaalhergebruik). Het percentage nuttige toepassing is altijd gelijk of hoger dan het percentage recycling. Onder nuttige toepassing wordt onder meer verstaan het voorbereiden voor hergebruik (van het apparaat zelf of van onderdelen), recycling (materiaalhergebruik), energieterugwinning en gebruik als opvulmateriaal.

Zonnepanelen

Recycling

Nuttige toepassing

Jaartal

Streef- percentage

Behaald percentage

Streef- percentage

Behaald percentage

2019

80 procent

98 procent

85 procent

99 procent

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
SolarComfort zoekt:

Leerling Monteur Zonnepanelen

32-40 uur - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
kWh People zoekt:

Senior PV Engineer

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!