logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
22 september 2020

GroenLeven levert zonnedak met 2.500 zonnepanelen op boven bergbezinkbassin Weert

GroenLeven heeft een zonnedak met 2.500 zonnepanelen gebouwd boven een bergbezinkbassin in de gemeente Weert. Het bedrijf heeft hiertoe zelf een constructie ontwikkeld waarop de zonnepanelen zijn geplaatst.

De 2.500 zonnepanelen wekken voldoende groene stroom op voor 200 huishoudens. Dit draagt bij aan het doel van de gemeente Weert om in 2040 energieneutraal te zijn. Deze week is de zonnebron op feestelijke wijze geopend door projectleider Kolkmeijer van de gemeente Weert en Peter Paul Weeda, chief operational officer van GroenLeven.

Extreme regenval
Het teveel aan oppervlaktewater na bijvoorbeeld extreme regenval loopt over in het bergbezinkbassin. GroenLeven heeft over de bak, die circa 200 meter lang en 20 meter breed is, het zonnedak geplaatst. Dit is de eerste keer dat boven een gemeentelijk bergbezinkbassin een dergelijk zonnedak is gerealiseerd en ruimte zo dubbel gebruikt wordt.

De staalconstructie die de zonnepanelen draagt, is bevestigd op palen die in de grond naast de bezinkbak zijn geplaatst. Daardoor wordt de constructie van de bezinkbak niet belast. Aannemer Sujo Bouw en Infra heeft de zonnepanelen in speciale modules bevestigd op het dak. Deze modules zijn vooraf in de fabriek samengesteld. Op de bouwlocatie zijn deze met een kraan op het dak bevestigd met een speciaal kliksysteem.

Op hoogte
Doordat de zonnepanelen in modules op het dak zijn geplaatst, was het werk tijdens de bouw volgens GroenLeven niet alleen veiliger door het wegvallen van werken op hoogte, maar ook efficiënter en sneller. ‘Daarnaast levert het voordelen op voor de total cost of ownership: er wordt op deze manier een constante kwaliteit geleverd. Ook na de ingebruikname heeft dit voordelen. Stel dat er op den duur een zonnepaneel vervangen moet worden, dan kan de module gemakkelijk verwijderd worden. Er wordt een nieuw zonnepaneel toegevoegd aan de module, waarna deze weer teruggeplaatst wordt op de constructie.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten