logo
wvhj2023
© Van Cranenbroek
© Van Cranenbroek
21 september 2020

Analyse voorjaarsronde SDE+ 2020: zonnepanelen voor Van Cranenbroek, Pathé, Hornbach en Aldi

Van Cranenbroek, IKEA, Ahold, Pathé, Hornbach en Aldi. Stuk voor stuk nemen deze bedrijven – als de SDE+-beschikkingen uit de voorjaarsronde van 2020 verzilverd worden – de komende periode zonnepanelen in gebruik.

Een van de best scorende bedrijven in de voorjaarsronde van 2020 die niet afkomstig is uit de zonne-energiesector is Van Cranenbroek.

Van Cranenbroek
Beheersmaatschappij Johema – gelieerd aan doe-het-zelfmaterialenwinkel Van Cranenbroek – heeft 9 beschikkingen weten te verkrijgen voor een vermogen van 19,39 megawattpiek. De Van Cranenbroek-vestigingen in Landgraaf en Budel krijgen daarbij de grootste pv-systemen van respectievelijk 4,97 en 4,25 megawattpiek.

Supermarkten
Aldi voorziet op zijn beurt 6 vestigingen plus het nieuwe distributiecentrum in Deventer van zonnepanelen. In totaal heeft de Duitse supermarktketen 7 beschikkingen weten te verkrijgen met een vermogen van 6,57 megawattpiek. Het logistieke centrum op het Bedrijvenpark A1 in Overijssel krijgt daarbij veruit het grootste pv-systeem, te weten met een vermogen van 5,84 megawattpiek. De komst van Aldi naar Deventer werd afgelopen januari bekend en door de gemeente onthuld als misschien wel de grootste grondtransactie in haar historie. Het 42.000 vierkante meter grote gebouw biedt vanaf eind 2021 werkgelegenheid voor 350 medewerkers.

Maar meer supermarktbedrijven hebben subsidie weten te verkrijgen. PLUS Supermarkten gaat zijn distributiecentrum in het Brabantse Oss van 5,11 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien. Lidl heeft op zijn beurt 23 beschikkingen verkregen met in totaal een vermogen van 4,78 megawattpiek. Tot slot heeft ook Ahold – moederbedrijf van Albert Heijn – 6 beschikkingen op de kop weten te tikken; goed voor 3,97 megawattpiek. Foodgroothandel Sligro heeft ook weer subsidie bemachtigd, ditmaal gaat het om 3 beschikkingen voor in totaal 3,7 megawattpiek.

Bioscopen, bouwmarkten en meubelketens
De 30 bioscopen van Pathé zijn verdeeld over heel Nederland; van Groningen tot Maastricht en van Scheveningen tot Arnhem. 13 van deze bioscopen worden door moederbedrijf Pathé Theatres nu voorzien van zonnepanelen. De zalen in onder meer Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht krijgen in totaal ruim 4 megawattpiek aan zonnepanelen.

Ook de detailhandel heeft een groot aantal beschikkingen weten te verkrijgen. Van bouwmarkt Hornbach met 2 beschikkingen voor 2,46 megawattpiek tot IKEA dat op 5 vestigingen in totaal 0,84 megawattpiek aan zonnepanelen plaatst.

Verder heeft meubelketen vidaXL net als in de voorjaarsronde van 2019 subsidie weten te verkrijgen voor een van zijn distributiecentra aan de Mary Kingsleystraat in Venlo. Ditmaal gaat het om 10,99 megawattpiek aan zonnepanelen.

Industrie en logistiek
Logischerwijs zijn er onder de bedrijven die subsidie toegekend hebben gekregen ook weer een groot aantal bedrijven uit de industrie en logistiek. Verbrugge Terminals heeft bijvoorbeeld 4 beschikkingen voor 14,60 megawattpiek weten te bemachtigen waarmee het zijn haventerminals in Zeeland verder verduurzaamt.

Een andere, opvallende naam is Inter-Sprint. Dat bedrijf is in 50 jaar uitgegroeid tot Europa’s grootste distributeur van auto- en truckbanden en heeft 5 beschikkingen toegekend gekregen om in totaal 10,9 megawattpiek aan zonnepanelen te plaatsen.

Ook veevoerfabrikant ForFarmers Nederland investeert in zonnepanelen, te weten via 8 beschikkingen met in totaal een volume van 4,28 megawattpiek. Merin, dat eerder al een groot aantal gebouwen in samenwerking met Nuon van zonnepanelen voorzag, heeft nu nog eens 13 beschikkingen voor 6,91 megawattpiek in de wacht gesleept.

Energieleverend geluidscherm voor gemeente Alkmaar
Ook de Nederlandse gemeenten weten de subsidiepot nog altijd goed te vinden. In de voorjaarsronde waren ze goed voor 74 beschikkingen voor 18,29 megawattpiek aan zonnepanelen.

De gemeente Groningen is met 11 aanvragen voor in totaal 2,64 megawattpiek de sterkhouder. Het grootste project van een gemeente wordt gerealiseerd door Alkmaar. De Noord-Hollandse gemeente gaat 1,88 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen in de vorm van een energieleverend geluidscherm langs de N245. Eerder werd al Europese subsidie verkregen. Als er een aannemer is gevonden voor dit innovatieve bouwwerk kan er in 2021 worden gestart met de bouw. Rond juni 2022 zal de bouw zijn afgerond.

Waterschappen blijven investeren
Ook de Nederlandse waterschappen blijven investeren in zonnepanelen. Zo heeft Waterschap Scheldestromen 8 beschikkingen voor een vermogen van 3,70 megawattpiek verkregen.

Waar Waterschap Scheldestromen de grootste oogst kent, hebben nog 3 waterschappen subsidie weten te verkrijgen. Voor Wetterskip Fryslân gaat het om 4 beschikkingen voor 2,96 megawattpiek, bij Waterschap Rivierenland om 2 beschikkingen voor 2,66 megawattpiek en Waterschap Noorderzijlvest gaat 1 pv-systeem van 156 kilowattpiek realiseren.

Vastgoed: van mediapark tot WDP
Traditiegetrouw weten ook de vastgoedbedrijven de subsidiepot van de SDE+-regeling goed te vinden. Ditmaal zijn onder meer de volgende bedrijven in de spreekwoordelijke prijzen gevallen:

  • DKM Holding: 17 beschikkingen voor 21,07 megawattpiek
  • Dream Industrial Europe Advisors: 20 beschikkingen voor 14,28 megawattpiek
  • Van Heck Vastgoed: 2 beschikkingen voor 6,45 megawattpiek
  • KBC Verzekeringen Vastgoed Nederland: 6 beschikkingen voor 5,54 megawattpiek
  • Goodman Doris Logistics: 3 beschikkingen voor 5,59 megawattpiek
  • Gebr. Vos Onroerend Goed: 1 beschikking voor 5,19 megawattpiek
  • HMO: 8 beschikkingen voor 4,57 megawattpiek
  • Mosadex Vastgoed: 6 beschikkingen voor 3,44 megawattpiek
  • WDP: 3 beschikkingen voor 3,2 megawattpiek
  • Media Park Enterprise (Mediapark Hilversum): 6 beschikkingen voor 3,16 megawattpiek

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten