Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Premier Rutte: verbieden zonneparken niet verstandig, zonneakkers hard nodig
© Rijksoverheid

Premier Rutte: verbieden zonneparken niet verstandig, zonneakkers hard nodig

Het per direct verbieden van zonneparken is onverstandig. Zonneweiden zijn hard nodig om de energietransitie te laten slagen. Dat heeft premier Rutte betoogd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Direct na Prinsjesdag bespreken de fractieleiders van de politieke partijen in de Kamer traditiegetrouw de hoofdlijnen van de miljoenennota en de rijksbegroting. Dat gebeurt tijdens de 'Algemene Politieke Beschouwingen'. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen zijn alle ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden aanwezig. De minister-president voert het woord namens de regering. De fractievoorzitters spreken namens hun partijen. Zij kunnen in moties bezwaren indienen tegen de voorstellen van de regering, of vragen om aanpassingen.

Verworpen motie 
Tijdens het debat werd door de fractie Van Haga en Forum voor Democratie een motie ingediend om zonneakkers per direct te verbieden (red. deze motie werd verworpen).

‘Waarom leggen we niet op alle daken die daar geschikt voor zijn zonnepanelen?’, opende Rutte in zijn reactie op de motie. ‘Wij denken niet dat het aan de rijksoverheid is om dit te doen. Burgers en bedrijven kunnen hier zelf voor kiezen, zoals het kabinet in de praktijk ook ziet gebeuren. Er is een uitgekiend subsidie-instrumentarium voor zon op dak, met de salderingsregeling, de Postcoderoosregeling en natuurlijk de SDE+-subsidie. Dan was er de gedachte om de zonneakkers per direct te verbieden. Dat lijkt ons niet verstandig. Voor een spoedige omslag en het in gang zetten van de energietransitie is naast zonne-energie op daken ook zon op veld als optie nodig. Het is niet mooi, maar we kunnen niet helemaal zonder. De stimulering gebeurt kostenefficiënt door middel van SDE+.’

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Project Development Manager

Fulltime (40 uur) - The Randstad
kWh People zoekt:

Business Controller Duurzame Projecten

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!