logo
wvhj2023
© Zonnepark 't Boonder
© Zonnepark 't Boonder
17 september 2020

Weert verleent omgevingsvergunning voor Zonnepark ’t Boonder in Stramproy

De gemeente Weert heeft een omgevingsvergunning verleend aan Zonnepark ’t Boonder in Stramproy van de familie Palmen. Op de gronden van de voormalige aardbeienkwekerij wordt 1,7 hectare aan zonnepanelen uitgerold.

De familie is al enkele jaren geleden gestopt met het kweken van aardbeien. De afgelopen jaren is onderzocht of een nieuwe agrarische exploitatie met tuinbouwkassen op de lange termijn rendabel kan zijn. In dat kader is de locatie recentelijk verhuurd en onder meer benut voor vollegrondteelt van asperges, zowel buiten als in de kas. De agrarische exploitatie is echter niet rendabel gebleken, waardoor de agrarische bedrijfslocatie al enige tijd niet meer in gebruik is en er gekeken moet worden naar alternatieve gebruiksvormen. De agrarische opstallen zullen worden gesaneerd.

Biodiversiteit verhogen
Binnen het project wordt in sterke mate ingezet op de landschappelijke inpassing van het zonnepark, waarbij speciale aandacht is voor het verhogen van de biodiversiteit. De biodiversiteit is door het intensieve agrarische gebruik in het verleden namelijk sterk teruggelopen. Met de beoogde landschappelijke inpassing van het zonnepark wordt volgens de initiatiefnemers dan ook in bredere zin bijgedragen aan de maatschappelijke doelstelling het landschap en de biodiversiteit te versterken.

2,6 hectare
Het zonnepark omvat een oppervlak van circa 2,6 hectare, waarvan zo’n 1,9 hectare gebruikt wordt voor de plaatsing van zonnepanelen. Het overige deel zal worden ingezet ten behoeve van onderhoudspaden, technische installatie en voor een groot deel ook ten behoeve van de versterking van het landschap en de biodiversiteit.

Het zonnepark gaat naar verwachting jaarlijks een vermogen van 1,7 megawattpiek en voor zo’n 570 huishoudens stroom opwekken. De zonnepanelen zullen worden opgesteld in een zuidopstelling. Momenteel wordt nog onderzocht hoe burgers direct kunnen participeren door zo’n 50 procent van de opbrengst voor directe participatie beschikbaar te stellen. Ook worden de mogelijkheden van een indirect participeren via een energiecoöperatie of postcoderoos onderzocht. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met de coöperaties Zuidenwind en WeertEnergie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten