Solar Magazine - Nieuwste Nederlandse windpark op zee krijgt energieopslagsysteem
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwste Nederlandse windpark op zee krijgt energieopslagsysteem

Nieuwste Nederlandse windpark op zee krijgt energieopslagsysteem

Het consortium CrossWind van Shell en Eneco gaat bij het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee in het windenergiegebied Hollandse Kust experimenteren met energieopslag. Dat meldt minister Wiebes.

Het windpark Hollandse Kust (noord) ligt zo’n 18.5 kilometer uit de kust van Noord-Holland. CrossWind gaat 69 windturbines met elk een vermogen van 11 megawatt plaatsen. Het merendeel van de windturbines ligt op meer dan 1 kilometer afstand van elkaar. De elektriciteitskabel naar land en het ‘stopcontact’ op zee worden door netbeheerder TenneT aangelegd. De ruimte tussen de windturbines is in principe beschikbaar voor ander gebruik, zolang dat samengaat met het windpark.

18,5 kilometer van de kust
Het consortium is van plan windpark Hollandse Kust (noord) in 2023 in gebruik te nemen en levert vanaf dan jaarlijks ten minste 3,3 terawattuur elektriciteit. Dit is genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien. Het windpark komt op 18,5 kilometer van de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee te staan.

‘De aanvragers konden bij deze tender onder andere punten verdienen voor innovaties in het windpark die gericht zijn op betere integratie van toekomstige windparken op zee in het energiesysteem van Nederland’, schrijft minister Wiebes in zijn toelichtende brief aan de Tweede Kamer. ‘Als gevolg hiervan zit in het project van Crosswind een indrukwekkende innovatieagenda. Zo zal er onder andere een drijvend zonnepanelensysteem in het windpark komen te liggen en zal getest worden met energieopslag in het windpark, zowel met batterijen als met de productie van groene waterstof. Crosswind zal bovendien nauw samenwerken met universiteiten en kennisinstituten om deze genoemde innovaties te ondersteunen en verder te ontwikkelen. De lessen die geleerd worden in het windpark zullen breed – in de academische wereld en daarbuiten – gedeeld worden en zo bijdragen aan betere systeemintegratie van wind op zee in de toekomst.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Productmanager Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Zonnefabriek zoekt:

Sales medewerker Binnendienst

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!