Solar Magazine - Energiecoöperaties luiden noodklok: stel afschaffen postcoderoosregeling 2 jaar uit
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energiecoöperaties luiden noodklok: stel afschaffen postcoderoosregeling 2 jaar uit
© KiesZon

Energiecoöperaties luiden noodklok: stel afschaffen postcoderoosregeling 2 jaar uit

De lokale energiecoöperaties Bergen Energie en Kennemer Energie luiden de noodklok. Als het vervangen van de huidige postcoderoosregeling door een postcoderoossubsidie wordt voortgezet, gaan zij mogelijk failliet.

Minister Wiebes meldde eind mei de postcoderoosregeling voor zonnepanelen in 2021 te vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen straks subsidie aanvragen voor pv-systemen van 15 tot 300 kilowattpiek. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft inmiddels het conceptadvies 2021 voor de postcoderoossubsidieregeling gepresenteerd en stelt een subsidie van 10,6 eurocent per kilowattuur voor.

Streep door gelijke kansen
Volgens de 2 coöperaties ontstaat er door het afschaffen van de huidige postcoderoosregeling een situatie waarin voor lokale energiecoöperaties in Nederland geen ruimte meer is en zal zijn. Ze hebben een brief geschreven aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en de leden van de Tweede Kamer, met het verzoek de afschaffing van de huidige postcoderoosregeling met 2 jaar uit te stellen en daarmee ook de invoering van een nieuwe regeling met 2 jaar uit te stellen.

Door de huidige postcoderoosregeling af te schaffen, haalt de regering volgens de briefschrijvers een streep door gelijke kansen van burgers bij het gebruik van zelf-opgewekte hernieuwbare energie. Bovendien wordt de bedrijfsvoering van de vele energiecoöperaties hierdoor ernstig bedreigd. De bestuurders van de genoemde energiecoöperaties stellen dit onverantwoord en onacceptabel te vinden. Met het wegvallen van de wettelijke grond op vergoeding van zelfopgewekte groene stroom zullen veel van de circa 700 lokale energiecoöperaties volgens hen moeite krijgen met het ontwikkelen en de exploitatie van nieuwe opwekinstallaties. Ze zullen geen nieuwe projecten kunnen opzetten of zelfs moeten stoppen met hun activiteiten.

De oproep aan de minister en de Tweede Kamerleden luidt dan ook om de afschaffing van de huidige postcoderoosregeling met 2 jaar uit te stellen. Verder wil men dat het komende kalenderjaar benut wordt om tijdig tot een nieuwe stimulerende regeling te komen waarmee de energietransitie en de warmtetransitie een serieuze kans van slagen maken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
ODE Vlaanderen zoekt:

Beleidsmedewerker zon

Fulltime (40 uur) - Brussel
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales Representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!