logowvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
2 september 2020

Energiecoöperaties luiden noodklok: stel afschaffen postcoderoosregeling 2 jaar uit

De lokale energiecoöperaties Bergen Energie en Kennemer Energie luiden de noodklok. Als het vervangen van de huidige postcoderoosregeling door een postcoderoossubsidie wordt voortgezet, gaan zij mogelijk failliet.

Minister Wiebes meldde eind mei de postcoderoosregeling voor zonnepanelen in 2021 te vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen straks subsidie aanvragen voor pv-systemen van 15 tot 300 kilowattpiek. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft inmiddels het conceptadvies 2021 voor de postcoderoossubsidieregeling gepresenteerd en stelt een subsidie van 10,6 eurocent per kilowattuur voor.

Streep door gelijke kansen
Volgens de 2 coöperaties ontstaat er door het afschaffen van de huidige postcoderoosregeling een situatie waarin voor lokale energiecoöperaties in Nederland geen ruimte meer is en zal zijn. Ze hebben een brief geschreven aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en de leden van de Tweede Kamer, met het verzoek de afschaffing van de huidige postcoderoosregeling met 2 jaar uit te stellen en daarmee ook de invoering van een nieuwe regeling met 2 jaar uit te stellen.

Door de huidige postcoderoosregeling af te schaffen, haalt de regering volgens de briefschrijvers een streep door gelijke kansen van burgers bij het gebruik van zelf-opgewekte hernieuwbare energie. Bovendien wordt de bedrijfsvoering van de vele energiecoöperaties hierdoor ernstig bedreigd. De bestuurders van de genoemde energiecoöperaties stellen dit onverantwoord en onacceptabel te vinden. Met het wegvallen van de wettelijke grond op vergoeding van zelfopgewekte groene stroom zullen veel van de circa 700 lokale energiecoöperaties volgens hen moeite krijgen met het ontwikkelen en de exploitatie van nieuwe opwekinstallaties. Ze zullen geen nieuwe projecten kunnen opzetten of zelfs moeten stoppen met hun activiteiten.

De oproep aan de minister en de Tweede Kamerleden luidt dan ook om de afschaffing van de huidige postcoderoosregeling met 2 jaar uit te stellen. Verder wil men dat het komende kalenderjaar benut wordt om tijdig tot een nieuwe stimulerende regeling te komen waarmee de energietransitie en de warmtetransitie een serieuze kans van slagen maken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.