logo
wvhj2023
hero-image
31 augustus 2020

PV InfoLink: strijd om grotere wafers intensiveert, Nederland maakt keuze

De strijd om het waferformaat wordt volgens marktonderzoekers van PV InfoLink intenser nu de markt het derde kwartaal heeft betreden en het vermogen van zonnepanelen, en daarmee de grootte van wafers, snel stijgt.

Vanaf mei was 158,75 bij 158,75 millimeter (G1) het gangbare waferformaat voor Chinese zonnepanelen die werden geëxporteerd, wat neerkomt op 60 procent van de totale export. Zonnepanelen op basis van wafers van 156,75 bij 156,75 millimeter (M2) zagen het marktaandeel afnemen doordat de buitenlandse vraag verschuift naar zonnepanelen met een hoger vermogen. Het marktaandeel kromp van 90 procent in het eerste kwartaal van 2019 tot 20 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aandeel van zonnepanelen op basis van G1-wafers daarentegen groeit elk kwartaal, terwijl zonnepanelen op basis van wafers van 166 bij 166 millimeter (M6) sinds begin 2020 groeiende exportvolumes zagen. Het exportvolume van deze zonnepanelen wordt geschat op 2 gigawattpiek in het tweede kwartaal. De verwachting is dat de waferformaten G1 en M6 de markt aan het einde van het jaar in gelijke mate kunnen verdelen.

Jinko, JA Solar en Trina waren de top 3-leveranciers van zonnepanelen gebaseerd op wafers van 158,75 bij 158,75 millimeter. De 3 bedrijven exporteerden van januari tot en met mei respectievelijk 3,3 gigawattpiek, 2,3 gigawattpiek en 1,5 gigawattpiek. In dezelfde periode was LONGi de grootste leverancier van zonnepanelen gebaseerd op wafers van 166 bij 166 millimeter, met een export van 1,5 gigawattpiek. Jinko en Hanwha Q Cells waren respectievelijk de grootste leverancier van zonnepanelen gebaseerd op wafers van 163 bij 163 millimeter en van 161,7 bij 161,7 millimeter.

Nederland voorop
Nederland en Duitsland waren de grootste afzetmarkt voor zonnepanelen gebaseerd op wafers van 161,7 bij 161,7 millimeter. De 2 landen importeerden respectievelijk 206 en 201 megawattpiek van dit type zonnepanelen, goed voor een gecombineerd aandeel van 62 procent van de totale export van dit type zonnepanelen.

Nu zonnepanelen gebaseerd op G1-wafers mainstream worden, zag een groot aantal landen de import stijgen. Dit type zonnepanelen werd door Amerika, India, Brazilië, Oekraïne, Vietnam, Australië, Nederland en Spanje op grote schaal geïmporteerd, wat zorgt voor een aandeel van ruim 50 procent in de totale Chinese export.

Halve zonnecellen
De bij fabrikanten meestgebruikte technologie voor het verwerken van zonnecellen tot zonnepanelen is halveren. Ongeveer 70 procent van de zonnepanelen gebaseerd op wafers van 166 bij 166 millimeter is uitgerust met halve zonnecellen. Omdat bestellingen voor dit type zonnepanelen elkaar snel opvolgen, passen sommige fabrikanten de G1-productielijnen aan naar M6 om aan de groeiende vraag te voldoen. De verwachting is dat de exportvolumes van zonnepanelen op basis van M6-wafers in de tweede helft van het jaar gestaag zullen toenemen.

Conclusie
Te midden van de snel veranderende wafergroottes komt het formaat G1 dit jaar als mainstream naar voren en zijn de groeiende exportvolumes van zonnepanelen op basis van het waferformaat M6 en groter opmerkelijk hoog. Tegen deze achtergrond kunnen de exportvolumes van modules op basis van M6-wafers en grotere formaten groeien en de markt tegen het einde van het kalenderjaar verdelen met de G1-wafer.

Technisch gezien blijft de techniek met halve zonnecellen mainstream. Interessant is volgens de onderzoeker dat shingled-zonnepanelen meestal het M2-formaat gebruikten; er was slechts een klein aantal exemplaren met het M6-formaat.

Nu fabrikanten in de tweede helft van het kalenderjaar zonnepanelen op basis van het M6-waferformaat meer en meer gaan leveren aan buitenlandse markten, wordt verwacht dat het exportvolume van dit type zonnepanelen snel zal stijgen. Ondertussen zullen zonnepanelen met nog grotere wafers van 182 bij 182 millimeter en 210 bij 210 millimeter in kleine volumes worden geëxporteerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten