logo
wvhj2023
© G2 Energy
© G2 Energy
27 augustus 2020

Gasmonitor 2020: 25 procent groei warmtepompen, zonneboiler in de verdrukking

De verkopen van cv-ketels piekt, verkopers van warmtepompen realiseren record na record en zonneboilers zitten bij woningen de verdrukking. Dat blijkt uit de Gasmonitor 2020 van Natuur & Milieu.

De Gasmonitor brengt in beeld welke warmtetechnieken Nederland aanschaft: hr-ketels, warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels, of combinaties daarvan. De monitor verschijnt dit jaar voor de derde keer. Uit de nieuwste editie van het onderzoek blijkt dat er sinds jaren in Nederland niet zo veel hr-ketels aangeschaft werden als in 2019, te weten 450.000 cv-ketels.

25 procent groei warmtepompen
‘De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen. Wie nu een hr-ketel aanschaft, heeft de komende 15 jaar nog aardgas nodig. De hr-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein’, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu.

Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger. In 2019 zijn 45.000 warmtepompen voor verwarming verkocht, een groei van 25 procent ten opzichte van 2018. Een positieve ontwikkeling, in absoluut aantal blijft de warmtepomp echter sterk achter bij de hr-ketel. Een deel van de hr-ketels wordt geïnstalleerd in combinatie met een warmtepomp, een zogenoemde hybride installatie. Hoe groot dit aandeel hybride installaties is, is niet bekend. Natuur & Milieu pleit ervoor dat deze cijfers wel beschikbaar komen.

Aansluitingen warmtenet
Het aantal aansluitingen op een warmtenet steeg in 2019 met 3,5 procent tot ruim 400.000. De totale nieuw geplaatste oppervlakte aan zonneboilers nam in 2019 ten opzichte van 2018 toe met ruim 20.000 vierkante meter (red. het CBS heeft de statistieken na het opstellen van de Gasmonitor 2020 nog aangepast).

Op basis van de huidige trends is Natuur & Milieu er niet gerust op dat de duurzame technieken het uiteindelijk winnen van de hr-ketel. ‘Daarvoor is het noodzakelijk dat we in Nederland veel meer en beter gaan isoleren. Dat is voor de toepasbaarheid van veel duurzame technieken de eerste stap. Daarom roepen we de overheid op isoleren veel aantrekkelijker te maken en desnoods wettelijk te verplichten bij woningoverdracht.’

Minder noodzakelijk
Het aantal vierkante meters geplaatste zonneboilers in de ‘kleine’ categorie (red. afgedekte systemen < 6 vierkante meter) daalde in 2019 van 23.479 naar 17.677 vierkante meter collectoroppervlakte. Natuur & Milieu hierover: ‘Dit is deels te verklaren doordat de Energieprestatie (EPC-eis) van nieuwbouw kan worden gehaald met zon-pv, waardoor zonneboilers minder noodzakelijk zijn. Daarnaast ondervinden zonneboilers concurrentie van warmtepompen voor warm water en van pvt-zonnepanelen (combinatie van opwekking stroom en warmte).’

De sterkste groei zit in de grote zonneboilersystemen, waarvan afgelopen jaar 41.803 vierkante meter werd bijgeplaatst, een stijging van ruim 180 procent. Dat komt onder meer door diverse projecten uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+), waaronder Nederlands grootste zonnewarmtepark dat gebouwd werd door G2 Energy bij Tesselaar Freesia.

De nieuwste cijfers van het CBS laten voor 2019 de volgende verkoopcijfers zien.

Zonnewarmte

In gebruik genomen collectoroppervlak

Afgedekte systemen < 6 vierkante meter

17.677

Afgedekte systemen > 6 vierkante meter

41.803

Onafgedekte collectoren

2.621

Totaal

62.101

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten