logo
wvhj2023
© Paul Klomp (Klomp Creative)
© Paul Klomp (Klomp Creative)
7 oktober 2019

Mijlpaal zonnewarmte: grootste zonnewarmtepark van Nederland geopend

Het grootste zonnewarmtepark van Nederland is officieel geopend. Het zonthermische project bij Tesselaar Freesia telt 9.300 vierkante meter zonnecollectoren die geplaatst zijn door G2Energy.

De opening van het grootste zonnewarmtepark van Nederland werd afgelopen zomer nog uitgesteld. De naastgelegen kassen bij fresiateler Pip Tesselaar in Heerhugowaard werden half juni zwaar beschadigd door een storm. Het zonnewarmtepark levert jaarlijks 5.000 megawatuur warmte aan een kas voor de duurzame teelt van fresia’s. Het systeem staat in glastuinbouwgebied Alton in het Noord-Hollandse Heerhugowaard. Met het project is een investering van circa 3 miljoen euro gemoeid.

Warmte de grond in
Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. ‘Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze fresiateelt. Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met het zonnewarmtesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zoveel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag (wko-) systeem op in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans.'

Eerste keer
De regeling en installaties die nodig zijn om de zonnewarmte efficiënt te gebruiken, zijn geïnstalleerd door het Westlandse bedrijf Certhon. Het systeem met zonnecollectoren is gerealiseerd door G2Energy. Kees Molenaar, accountmanager bij G2 Energy: ‘Dit is de eerste keer dat een zonthermische installatie op deze schaal in Nederland voor de glastuinbouw in gebruik is genomen. Groot voordeel van ons systeem is dat we werken met het “drainbackprincipe”. Hierdoor gaat er gewoon water door de collectoren, dit in tegenstelling tot bijna alle andere systemen die werken met glycol. De collectoren zijn in onze eigen fabriek in Nederland gemaakt. Een echt Hollands product dus, dat zich al ruim 30 jaar heeft bewezen, maar nu door alle ontwikkelingen in de energiesector een grote doorbraak meemaakt.’

15.000 vierkante meter
Lang zal de installatie van Tesselaar Freesia niet het grootste zonnewarmtepark van Nederland blijven. ‘Collega’s Marco en Jeroen Mol van Mol Freesia zijn onlangs gestart met de aanleg van een zonthermische installatie van 15.000 vierkante meter bij hun vestiging aan de Overspoor 80 in Nibbixwoud. Deze installatie gaat jaarlijks 7.700 megawattuur aan warmte leveren, vergelijkbaar met bijna 500 woningen', aldus kweker Pip Tesselaar. Ook dit systeem wordt gebouwd door G2Energy.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten