Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Regionale Energiestrategie Drechtsteden: maximaal inzetten op daken en restgronden
© RES Drechtsteden

Regionale Energiestrategie Drechtsteden: maximaal inzetten op daken en restgronden

De Drechtsteden willen in 2030 maximaal 1,5 petajoule duurzame elektriciteit opwekken. In de concept Regionale Energiestrategie (RES) doet de regio een bod van 0,66 petajoule dat kan oplopen tot 1,5 petajoule.

Het aanbod van de RES-regio is onderdeel van de totale Nederlandse ambitie op het gebied van duurzame energie: het opwekken van 35 terawattuur hernieuwbare energie op land in 2030. De betrokken gemeenten zijn Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Bod verhogen
De voorkeur van de Drechtsteden gaat uit naar het opwekken van zonne-energie op grote daken en in restruimten; door zonne-energie op te wekken in bermen, op (voormalige) stortplaatsen en op braakliggende terreinen. Het totale bod van de regio komt met deze aanpak op 0,66 petajoule.We zetten maximaal in op het opwekken van energie via zonnepanelen op grote daken. Het gaat hierbij om daken van bedrijven, kantoren en maatschappelijke instellingen’, is te lezen in de concept-RES. ‘Deze keuze draagt bij aan de gewenste bescherming van het landschap. Immers, wat op deze grote daken wordt opgewekt, hoeft niet elders in het openbare landschap opgewekt te worden.’

Ondanks dat windenergie niet het meest voor de hand ligt, wordt de toepassing hiervan op voorhand niet volledig uitgesloten. Daarom komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor windenergie en zonne-energie op locaties langs de A15 en A16 en van zonne-energie bij Kijfhoek. Op basis hiervan wordt verkend of het bod met 0,84 petajoule kan worden verhoogd zoals uit onderstaande tabel blijkt.

Technologie

Gerealiseerd

Gepland

Extra inzet

Ambitie

Kleinschalig zon op dak*

0,07 petajoule

-

0,18 petajoule

-

Grootschalig zon op dak

0,04 petajoule

0,10 petajoule

0,27 petajoule

-

Grootschalig zon in restruimten

0,04 petajoule

-

0,11 petajoule

-

Grootschalig wind en zon

0,06 petajoule

0,02 petajoule

-

0,84 petajoule

* geen onderdeel van RES-bod

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Svea Solar B.V. zoekt:

Technical Product Manager

Fulltime (40 uur) - Binnen Parallelweg 10, Helmond
SolarComfort zoekt:

Monteur Zonnepanelem

32-40 uur - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!