Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg: 1,2 terawattuur zon en wind in 2030

Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg: 1,2 terawattuur zon en wind in 2030

De regio Noord- en Midden-Limburg heeft zijn voorlopig concept Regionale Energiestrategie (concept-RES) opgeleverd. De regio wil in 2030 1,2 terawattuur duurzame elektriciteit opwekken met grootschalige zon en wind.

Het aanbod van de RES-regio is onderdeel van de totale Nederlandse ambitie op het gebied van duurzame energie: het opwekken van 35 terawattuur hernieuwbare energie op land in 2030. De betreffende deelgemeenten zijn Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray en Weert.

65 procent al in de pijplijn
11 procent van die 1,2 terawattuur uit het aanbod wordt nu al opgewekt in de regio en 65 procent van  de ambitie wordt waargemaakt met projecten die al in de planning staan. Zoals veel zonne-energieprojecten op grote daken van bedrijven en het ruim 400 hectare grote Energielandgoed Wells Meer in de gemeente Bergen, waarvoor dit jaar de vergunningaanvraag plaatsvindt.

Voor de restopgave kijkt de regio eerst naar nog meer zon op grote daken en de rest wordt opgewekt met zon en wind op land. De potentiële gebieden hiervoor worden verder uitgewerkt in de definitieve versie van de RES: de RES 1.0. De precieze projectlocaties worden op lokaal niveau, samen met inwoners, bepaald.

Onderdeel

Gigawattuur

Gerealiseerd

130 gigawattuur

Geplande projecten volgens SDE+-subsidie aanvragen*

540 gigawattuur

Energielandgoed Wells Meer

240 gigawattuur

Restpotentie zon op dak

90 gigawattuur

Restopgave grootschalige opwekking

200 gigawattuur

Totaal

1.200 gigawattuur

* bij dit getal is rekening gehouden met uitval van projecten

Scenario’s restopgave
Voor de restopgave van 200 gigawattuur gaat de regio uit van projecten die samen 400 gigawatt opwekken. Ook hier houdt men er rekening mee dat een aantal projecten niet doorgaat. Er is een aantal indicatieve scenario’s uitgewerkt voor de restopgave:

  • Scenario 1: 1 project vergelijkbaar met Energielandgoed Wells Meer (250 hectare met zon en wind)
  • Scenario 2: 2 grote projecten (100+ hectare) en meerdere kleine projecten (5-10 hectare) met zon en wind
  • Scenario 3: 3 middelgrote projecten (50-100 hectare) en meerdere kleine projecten (5-10 hectare) met zon en wind.

De combinatie van zon en wind heeft de voorkeur in elk scenario. Hierdoor heeft de regio minder ruimte nodig en verdeelt men de belasting op het netwerk beter.

70 procent kleine daken
Ook ziet de regio veel potentie in kleinschalige opwek. In de concept-RES schrijft men hierover: ‘We kunnen kleinschalig duurzame energie opwekken met zonnepanelen op daken. Met kleinschalig bedoelen we installaties met een (piek) vermogen van maximaal 15 kilowatpiek. Dit zijn ongeveer 50 zonnepanelen. We willen dat in 2030 op 70 procent van de geschikte daken in onze regio gemiddeld 10 zonnepanelen liggen.’

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Growatt New Energy B.V. zoekt:

Aftersales support/klantenservice

Fulltime (40 uur) - Dalkruidbaan 107,2908KC Capelle aan den ijssel
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative (Nederland)

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!