Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
BENG-eisen uitgesteld: nieuwe energieprestatie-eisen pas per 1 januari 2021 van kracht
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

BENG-eisen uitgesteld: nieuwe energieprestatie-eisen pas per 1 januari 2021 van kracht

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) worden pas per 1 januari 2021 ingevoerd. Minister Knops stelt de invoering met een half jaar uit omdat de rekensoftware te laat klaar is.

Om de BENG-eisen te kunnen berekenen is software nodig. Omdat deze rekensoftware eind 2019 nog niet gereed was – volgens Knops vooral veroorzaakt door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800 – wordt de invoering van de BENG-eisen uitgesteld op verzoek van de NEPROM, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA.

Nieuwe energielabel ook later van kracht
Omdat zorgvuldigheid vooropstaat bij de invoering en om de partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels, stemt de minister hiermee in: De partijen hebben aangegeven dat de voorbereidingstijd door de vertraagde oplevering van de rekensoftware minder is geworden dan de minimaal benodigde 6 maanden en hechten aan de eerdere toezegging hierover. … Ze hechten aan een zorgvuldige implementatie en wijzen daarbij ook op de overige problemen – stikstof, PFAS – waar de bouw op dit moment mee te kampen heeft.’

Daar dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen, wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar, en geeft volgens de minister een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Management Assistent / HR Medewerker

<24 uur - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Boss Energy Consulting zoekt:

Project Developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!