logo
wvhj2023
hero-image
15 juni 2020

Ook politiek Overijssel wil tijdelijk verbod op nieuwe zonneparken

Provinciale Statenleden van coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel gevraagd een tijdelijk verbod op zonneparken te overwegen tot de zonneladder is vastgelegd.

Ondernemers die in Friesland een zonnepark op een landbouwperceel willen bouwen, moeten hun plannen in de ijskast zetten. De Provinciale Staten hebben begin juni besloten dat deze plannen voorlopig niet behandeld mogen worden.

25 van 47 zetels
En dat tijdelijke verbod op nieuwe zonneparken in Friesland heeft de coalitiepartijen in Overijssel geïnspireerd. ‘Ook in Overijssel krijgen wij veel signalen dat er actief gezocht wordt naar het plaatsen van zonnepanelen op (goede) agrarische grond. Een situatie die in de  zonneladder wordt tegengegaan. Wij zijn blij met de voorgestelde zonneladder, maar willen graag dat vanaf nu alle aanvragen voor nieuwe zonneparken aan deze ladder voldoen’, schrijven de Provinciale Statenleden van de 5 politieke partijen. CDA, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD vormen gezamenlijk een coalitie en hebben 25 van de 47 zetels in de Provinciale Staten in handen.

Nieuwe verordening
Om deze reden hebben de politici de volgende vragen ingediend:

  1. Op welke termijn kunnen we de nieuwe verordening met daarin de geactualiseerde zonneladder tegemoetzien? Met andere woorden, vanaf wanneer kunnen we de goede agrarische gronden vrijhouden van zonneparken?
  2. Wat is uw mening over een tijdelijke stop op het verlenen van vergunningen voor aanleg van nieuwe zonneparken (zoals die nu al in Friesland gehanteerd wordt)?
  3. Welke mogelijkheden ziet u om in Overijssel een tijdelijke stop op het verlenen van vergunningen voor zonneparken in te voeren? En deze pas weer vrij te geven als de zonneladder effectief in gebruik wordt genomen?
  4. Als u mogelijkheden ziet, per wanneer zou deze stop ingevoerd kunnen worden?
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten