Solar Magazine - Investeringsplan Coteq: 2 procent laagspanningskabels verzwaren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Investeringsplan Coteq: 2 procent laagspanningskabels verzwaren
© Coteq

Investeringsplan Coteq: 2 procent laagspanningskabels verzwaren

Tot en met 2022 vervangt Coteq ongeveer 2 procent van het laagspanningskabelnet als gevolg van de verwachte groei van teruglevering met zonnepanelen. Dat meldt de netbeheerder in zijn concept-investeringsplan.

Met ingang van 2020 publiceert elke regionale netbeheerder tweejaarlijks een investeringsplan, steeds met een zichttermijn van 10 jaar. Netbeheer Nederland stelde afgelopen week, in aanloop naar de presentatie van de investeringsplannen van de regionale netbeheerders, de procedures voor ruimtelijke bestemmingen en vergunningen ten bate van de uitbreiding van het elektriciteitsnet te willen halveren.

Consultatie
Coteq Netbeheer is al meer dan 50 jaar actief als onafhankelijk netbeheerder in een groot deel van Twente en de gemeente Hardenberg. In Almelo, Goor (red. gemeente Hof van Twente) en Oldenzaal is Coteq de netbeheerder voor gas én elektriciteit.

Op 1 juli 2020 zal Coteq zijn investeringsplannen voor de periode 2020 tot en met 2030 aanbieden aan de toezichthouder voor de energiemarkt, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM meldde afgelopen november al haar bevoegdheid te gaan gebruiken om de investeringsplannen van de netbeheerders te toetsen. Deze mogelijkheid past de ACM voor het eerst in 2020 toe.

Voorafgaand biedt Coteq de ontwerpinvesteringsplannen tot 1 juni ter consultatie aan. Tussen 1 mei en 1 juni kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen.

2 scenario’s
Voor zijn investeringsplan heeft Coteq 2 scenario’s gehanteerd: het Klimaatakkoordscenario en het gebied-specifieke scenario. De scenario’s dienen als basis voor de knelpuntenanalyse en uiteindelijk ook voor het vaststellen van de benodigde investeringen.

In het Klimaatakkoordscenario verwacht men het merendeel van de zonnestroominstallaties op daken van woningen in de gebouwde omgeving. Een deel van de pv-installaties wordt op daken van bedrijven en boerderijen geplaatst. Slechts 5 megawattpiek aan pv-installaties is volgens dit scenario grondgebonden in het Coteq voorzieningsgebied. Het totale opgestelde vermogen aan pv-installaties in 2030 bedraagt 112 megawattpiek volgens het Klimaatakkoord-scenario. In het gebied-specifieke scenario wordt uitgegaan van een groter opwekvermogen. Het totale opgestelde vermogen aan pv-installaties in 2030 is dan gelijk aan 208 megawattpiek.

Geen substantiële uitbreidingen elektriciteitsnet
Coteq voorziet dat de elektriciteitsnetten op een aantal plaatsen moeten worden verzwaard. Deze aanpassingen zijn enerzijds nodig om nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit te honoreren en anderzijds om overschrijdingen van de belastbaarheid te voorkomen. ‘Tot en met 2022 voorzien we dat ongeveer 2 procent van het laagspanningskabelnet moet worden verzwaard als gevolg van de verwachte groei van teruglevering met zonnepanelen en de geleidelijke elektrificatie van vervoer en verwarming’, schrijft Coteq in zijn investeringsplan. ‘Deze verzwaringen van laagspanningskabels zijn opgenomen als vervangingsinvestering. In sommige gevallen is verzwaring van laagspanningskabels of transformatoren geen optie. In dergelijke situaties worden nieuwe kabelverbindingen en/of transformatorstations gerealiseerd. We voorzien geen verdere substantiële uitbreidingen van het elektriciteitsnet.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Chapter zoekt:

Customer Success Manager

32-40 uur - Amsterdam, 1076EE, 115
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!