Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Installateur van zonnepanelen Schone Energie failliet verklaard
© Schone Energie

Installateur van zonnepanelen Schone Energie failliet verklaard

De rechtbank Den Haag heeft Schone Energie failliet verklaard. Mark van Benthem van Broeseliske Van Vlijmen Advocaten is benoemd tot curator van de leverancier van zonnepanelen, dat gelieerd is aan Adore Montage.

Schone Energie levert zonnepanelen aan bedrijven en particulieren. Het bedrijf is gelieerd aan Adore Montage dat een team van zo’n 45 fulltime installateurs heeft.

Update 2 april 2020: Emil Solakov, aandeelhouder van zowel Schone Energie als Adore Montage, laat de redactie van Solar Magazine weten dat Adore Montage geen relatie heeft met Schone Energie. ‘Schone Energie is opgericht voor de verkoop van zonnepanelen, ik heb voor het oprichten van een tweede bedrijf gekozen om de verkoop- en installatieactiviteiten strikt gescheiden te houden’, aldus Solakov.

De redactie van Solar Magazine heeft op 16 oktober 2018 van Schone Energie echter informatie ontvangen waarin het bedrijf stelt wel degelijk verbonden te zijn aan Adore Montage. ‘Schone Energie B.V. is onderdeel van Adore Montage Zonnepanelen’, aldus de informatie die de redactie destijds ontvangen heeft.

Diezelfde informatie is door het bedrijf bovendien laten publiceren op de websites van brancheorganisatie Holland Solar en het garantiefonds ZonZeker. Ook andere zaken vallen op, zoals dat beide bedrijven op hetzelfde adres zijn gevestigd. Ook op de eigen website meldt Schone Energie onderdeel te zijn van Adore Montage. In sommige gevallen wordt zelfs vermeld Adore Montage ‘het moederbedrijf van Schone Energie is’.

Op de website van Adore Montage heeft Adore Montage bovendien referenties geplaatst waarin Schone Energie wordt genoemd. Elders op de website meldt Adore Montage dat ‘(verkoop)partner Schone Energie, zorgt dat iedere klant de Btw-terugave over de aangeschafte installatie krijgt’.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel is slechts af te leiden dat Solakov van beide bedrijven eigenaar is. De vennootschap onder firma (vof) Adore Montage is al opgericht in 2007 en de besloten vennootschap (bv) Schone Energie in 2017.

Kantoor NEN
Schone Energie voorzag in de voorbije jaren onder meer het kantoor van normeringsorganisatie NEN van zonnepanelen. Schone Energie realiseerde daarbij op het hoofdkantoor van de NEN in Delft een pv-installatie van 226 zonnepanelen met een totaalvermogen van 80 kilowattpiek. Adore Montage nam daarbij de uitvoering voor zijn rekening.

‘Dit project is als het ware de zwaarste keuring op het gebied van zonnepanelen in Nederland’, aldus Vincent Marshall van Schone Energie destijds (red. Marshall vervulde tot april 2019 bij Schone Energie de functie van algemeen directeur en is inmiddels verkoopdirecteur bij Adore Montage). De dagelijkse leiding van zowel Schone Energie als Adore Montage is in handen van Emil Solakov. 

Garantiefonds ZonZeker
Schone Energie is aangesloten bij de stichting Garantiefonds ZonZeker die in 2016 het levenslicht zag. Bij de stichting zijn momenteel 18 installateurs van zonnepanelen aangesloten. Alle zekerheden die klanten genoten bij de installateur worden bij faillissement van een van de leden volledig overgenomen door een andere (lokale) installateur die aangesloten is bij de stichting.

Installaties die door een ZonZeker-installateur worden geplaatst, worden standaard voorzien van het certificaat ‘Budget’. Bij deze optie heeft de klant tot en met de levering/montage dekking voor een eventueel faillissement. In overleg met de installateur kan gekozen worden voor maximale zekerheid door te kiezen voor het ZonZeker-certificaat ‘Basis’ of ‘Extra’. Bij het certificaat ‘Basis’ kunnen zonnepaneeleigenaren gedurende maximaal 10 jaar aanspraak maken op garantie; oftewel kosteloze uitvoering van het garantiewerk, gedurende 10 jaar, ook bij faillissement van de installateur. Bij het certificaat ‘Extra’ krijgt de klant ten slotte ook nog garantie op de kosteloze uitvoering van alle werkzaamheden – ongeacht fabrieksgarantie – voor een periode van 15 jaar. Daarbij moet de klant wel een jaarlijkse bijdrage betalen. De stichting stelt dat 60 procent van de aangesloten klanten momenteel voor deze meest uitgebreide dekking kiest.

Doorstart
Over de mogelijkheden tot een doorstart van Schone Energie is momenteel nog geen informatie bekend.

Update 2 april 2020: curator Mark van Benthem  van Broeseliske Van Vlijmen Advocaten stelt nog geen uitspraak te kunnen doen over een eventuele juridische relatie tussen Schone Energie B.V. en Adore Montage V.O.F.. Over een mogelijke doorstart stelt de curator dat er zich nog geen geïnteresseerden hebben aangediend, maar dat overnamekandidaten welkom zijn zich bij hem te melden.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Wattkraft zoekt:

Huawei Solar Technische Service Engineer (40 uur)

Fulltime (40 uur) - 3528 BB
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!