logo
wvhj2023
© TESVOLT
© TESVOLT
2 maart 2020

TESVOLT ziet verdienmodel in integratie van opslagsystemen en laadinfrastructuur

Smart Storage krijgt dit jaar voor het eerst de status van een eigen evenement binnen Solar Solutions International. Zo ook in het 3-daagse seminarprogramma met onder meer Christian Löffler van TESVOLT als spreker.

Productingenieur en projectmanager Löffler focust zich in zijn workshop op mogelijke businesscases in de combinatie van batterijen en laadinfrastructuur.

Prismatische lithiumcellen
Testvolt werd in 2014 opgericht door Daniel Hannemann en Simon Schandert. Het bedrijf ontwikkelt en produceert batterijsystemen. Aangezien de handel en de industrie in veel landen de hoogste energiebehoefte hebben, concentreerde het zich van meet af aan op opslagfaciliteiten met hoge capaciteit.

‘Inmiddels zijn we uitgegroeid tot de grootste speler in de Duitse commerciële en industriële markt’, vertelt Schandert. ‘Denk bij het commerciële segment aan opslagsystemen van 20 tot 500 kilowattuur, bij industriële toepassingen kunnen ze nog veel zwaarder zijn. We produceren ze in onze gigafactory in Wittenberg. Daarbij gebruiken we prismatische lithiumcellen van Samsung SDI op basis van nikkel-mangaan-kobaltoxide. Onze opslagsystemen werken net zo goed bij laag- als hoogspanning. Ze kunnen worden aangesloten op alle energiebronnen; zon, wind, water, biogas en warmtekrachtkoppeling; on-grid en off-grid. Een belangrijk deel van onze innovatieve kracht zit in ons batterijmanagementsysteem.’

Businesscases
Testvolt zal zijn batterijsysteem presenteren in een stand op Solar Solutions. Daarnaast geeft het een lezing tijdens het seminar. Maar waarom is het bedrijf zo geïnteresseerd in de Nederlandse markt? Löffler: ‘Nederland is een pionier op het gebied van elektrische mobiliteit. Juist door opslag te combineren met laadinfrastructuur zijn interessante businesscases denkbaar. Het snel laden van elektrische auto’s op een locatie vraagt om heel veel vermogen. De huidige elektriciteitsnetten zijn daar in de regel niet op berekend. Je kunt die verzwaren, maar dat is kostbaar. Batterijen kunnen de uitkomst bieden, langzaam vollopen met energie en die snel afgeven. Daar ga ik meer over vertellen in mijn workshop.’

Subsidie
Opslagsystemen zijn een integraal onderdeel van het hernieuwbare-energiesysteem van de toekomst. De markt is in opkomst. Duitsland loopt voor op Nederland wat betreft toepassingen. Dat is echter niet te danken aan een subsidiesysteem.

‘Bij ons is de pv-markt snel gegroeid. Dat is net zoals in Nederland mogelijk gemaakt door subsidies. Om de introductie van opslag te versnellen, zou het goed zijn als de overheid ook daar middelen voor vrijmaakt. Maar we hebben inmiddels ook heel veel projecten draaien die op eigen kracht rendabel zijn. Onze systemen worden nu hoofdzakelijk ingezet voor zelfconsumptie en peak shaving. In Nederland zien wij dus kansen in e-laadoplossingen, ook zonder subsidiëring. Tegelijkertijd zie je bij dit soort nieuwe technologieën dat de wetgeving – bijvoorbeeld fiscaal – altijd achterloopt op de praktijk. Om tempo te maken in een grootschalige uitrol van opslag moeten overheden overal in beweging komen en heldere en passende regelgeving formuleren.’

Update 3 maart 2020: De vakbeurs Solar Solutions International is vanwege het coronavirus uitgesteld naar 7, 8 en 9 september 2020. Tickets die bezoekers hebben besteld, blijven gewoon geldig voor de nieuwe data. De beursorganisatie stuurt deze tickethouders enkele weken voor de beurs een herinnering. Professionele bezoekers kunnen bovendien nog altijd gratis toegangskaarten bestellen voor 7, 8 en 9 september 2020 via de website van Solar Solutions door gebruik te maken van de actiecode ‘SOLARMAG’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten