Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Hoger beroep tegen Zonnepark de Grift ondanks akkoord buurtschap
© Robert van Hoenderdaal | Dreamstime.com

Hoger beroep tegen Zonnepark de Grift ondanks akkoord buurtschap

Energiecoöperatie WindpowerNijmegen maakt bekend dat Zonnepark de Grift vertraging oploopt door een rechtszaak van een omwonende. Deze draait om de bouwvergunning van het zonnepark.

WindpowerNijmegen, de initiatiefnemers van de 4 windturbines van windpark Nijmegen-Betuwe, maakte in 2018 bekend dat deze gezelschap zouden krijgen van 17.000 zonnepanelen.

Beroepsprocedure
Het buurtschap Reeth dat zich aanvankelijk verzette tegen de komst van windpark Nijmegen-Betuwe, maakt afgelopen januari juist bekend met de opbrengst van de zonnepanelen een zonnepark te ontwikkelen.

Waar de komst van de windmolens dus een positief vervolg heeft gekregen, is deze week bekend geworden dat een buurtbewoner die bezwaar maakt tegen de komst van Zonnepark de Grift in hoger beroep gaat. De beroepsprocedure gaat volgens de betrokkenen hierdoor langer duren. Een teleurstelling voor WindpowerNijmegen, want het project loopt nu opnieuw vertraging op.

Hoogste rechter
De beroepszaak gaat over de bouwvergunning voor het zonnepark die door de gemeente Nijmegen is verstrekt. In december verklaarde de rechter het bezwaar van de buurtbewoner ongegrond. Met het hoger beroep toetst de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, of dit besluit rechtmatig is. Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State uitspraak doet.

‘Dit bericht komt niet onverwacht, maar jammer is het wel’, zegt projectvoorbereider Pim de Ridder van Wiek-II. ‘We hadden de procedure graag willen afronden en met de bouw van het zonnepark willen starten. Daarvoor hebben we nu helaas geen groen licht. Onze ervaring is dat het lang duurt voor de Raad van State uitspraak doet. Dat kan zomaar een jaar in beslag nemen. Zo lang willen we eigenlijk niet wachten. We gaan dan ook uitzoeken of er mogelijkheden zijn om de uitspraak te bespoedigen.’

Pacht
De zaak draait om de grond waarop het zonnepark is gepland. De bezwaarmaker pacht een deel van deze grond, waarvan gemeente Nijmegen eigenaar is. De gemeente Nijmegen heeft de pachtovereenkomst opgezegd om ruimte te maken voor het zonnepark. Het is niet de eerste keer dat deze buurtbewoner en Wiek-II elkaar bij de Raad van State treffen. Dit gebeurde 5 jaar geleden ook al. Destijds ging het om het bestemmingsplan van Windpark Nijmegen-Betuwe.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Grid Connection Engineering Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Boss Energy Consulting zoekt:

Service Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!