Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse Energieagentschap: 1 op 7 Vlamingen wil binnen 5 jaar zonnepanelen kopen

Vlaamse Energieagentschap: 1 op 7 Vlamingen wil binnen 5 jaar zonnepanelen kopen

14 procent van de Vlamingen heeft zonnepanelen en 3 procent een zonneboiler. Daarmee zijn het de populairste vormen van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos voor het Vlaamse Energieagentschap.

Ipsos heeft zijn bevindingen gerapporteerd in de studie 'REG 2019 | Energiebewustzijn en -gedrag van Vlaamse huishoudens'. Het Vlaams Energieagentschap
(VEA) beoogt sinds 1998 via een 2-jaarlijkse survey 2 kernvragen: hoe sterk is de Vlaming zich bewust van het belang van rationeel energiegebruik én hoe rationeel is dat energiegebruik? Het antwoord op deze vragen moet voor de Vlaamse regering bijdragen aan het kunnen voeren van een beter energiebeleid in de toekomst.

Plannen komende 5 jaar
Aan de nieuwste survey hebben 1.001 Vlamingen deelgenomen. Uit het onderzoek komt dus naar voren dat 14 procent van de respondenten zonnepanelen heeft en 3 procent een zonneboiler. Daarmee zijn het de populairste vormen van hernieuwbare energie, voor pelletkachels (3 procent), warmtepompen (1 procent) en warmtepompboilers (1 procent). Bovendien geeft ongeveer 1 op de 7 Vlamingen aan binnen 5 jaar zonnepanelen te willen kopen. 1 op de 12 Vlamingen wil binnen diezelfde termijn een zonneboiler kopen.

Financiën reden om niet te kopen
De 74 procent van de respondenten die aangeeft geen zonnepanelen te willen kopen in de komende 5 jaar, noemt 36 procent van hen financiën de voornaamste reden om geen zonnepanelen te kopen. Praktische redenen worden ook vaak genoemd (22 procent). Ten slotte geeft 3 procent aan niet genoeg van zonnepanelen te weten om ze te kunnen kopen.

Verwarming
Bij het verwarmen van hun huis is aardgas voor Vlamingen nog altijd de hoofdbrandstof. 37 procent van de Vlaamse huishoudens die een bijverwarming gebruikt, geeft aan dat deze op hout werkt. Bij 2 procent van de respondenten werkt deze bijverwarming op zonne-energie. 3 procent van de Vlamingen voorziet zijn badkamer via een zonneboiler van warm water. Dat is een groei van 1 procent ten opzichte van de survey van 2017. 2 procent van de Vlamingen geeft aan het warm water in zijn keuken via een zonneboiler te verwarmen.

Zonnekaart
22 procent van hen is bekend met de Zonnekaart op de website energiesparen.be. 48 procent van deze groep respondenten heeft zijn eigen woning al opgezocht. Van deze 48 procent heeft 21 procent al een offerte opgevraagd. Van de 79 procent die nog geen offerte heeft opgevraagd, overweegt 24 procent dit nog te doen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Head of EPC (Benelux)

Fulltime (40 uur) - Belgium
Zonnegilde B.V. zoekt:

Leerling Monteur PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!