Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Indakmontageysteem Alius nu beschikbaar als BIM-object
© Alius

Indakmontageysteem Alius nu beschikbaar als BIM-object

Het indakmontagesysteem voor zonnepanelen AEsthetica 2.0 van Alius is per direct beschikbaar als BIM-object in de softwarepakketten Archicad en Revit.

Door het beschikbaar stellen van tekeningen wordt het voor onder andere architecten, installateurs en aannemers gemakkelijker om een indakmontagesysteem mee te nemen en toe te voegen in de bouwtekeningen. Zo kan in het ontwerp van woningen of gebouwen direct rekening worden gehouden met de maat van de zonnepanelen en kan het dakoppervlak hierop aangepast worden.

Building Information Modelling
Building Information Modelling (BIM) is een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. BIM is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Een BIM-model is zodoende een gedeelde kennisbron of bestand met informatie over het gebouw dat dient als een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Dus van het eerste ontwerp, gedurende de bouw, tijdens het beheer tot de sloop van het gebouw. Het doel van BIM is om de prestaties van de bouw te verbeteren. Door gebruik te maken van BIM moeten er minder transactiekosten zijn, minder faalkosten en meer kwaliteit. Doordat alle informatie van iedere partij inzichtelijk is, kunnen fouten van tevoren worden ingezien.

Door AEsthetica als BIM-object aan te bieden in software als Archicad en Revit ontstaat een koppeling waardoor iedere aanpassing van het model direct ook zichtbaar wordt in de bouwtekeningen. Dirk van de Ven, medewerker ontwikkeling bij Alius hierover: ‘We helpen zo architecten bij het integreren van zonnepanelen in een project. Op deze manier kan er in een vroegtijdig stadium al gekeken worden hoe dit het beste in het dak past. Wanneer er daadwerkelijk gewerkt gaat worden met het in-dakmontagesysteem hebben wij vaak al contact met de installateurs, maar we zien regelmatig dat in de fase voorafgaand hiervoor geen rekening is gehouden met de mogelijkheden die AEsthetica biedt.’

AEsthetica verbeterd
Dankzij het aanbieden van AEsthetica als BIM-object kan Alius naar eigen zeggen een betere kwaliteit van het product garanderen omdat er in een vroegtijdig stadium al rekening is gehouden met de juiste afmetingen van het systeem. Dit moet ertoe leiden dat faalkosten worden gereduceerd.

Naast het opnemen van AEsthetica als BIM-object is AEsthetica de afgelopen tijd verbeterd naar een 2.0-versie. Dit houdt in dat onder andere de hoogte van het systeem is aangepast. Hierdoor valt het systeem nu mooier in het dak. Daarnaast bestaat het systeem uit minder componenten, waardoor het eenvoudiger te monteren is. Tot slot is het systeem nu ook universeel toepasbaar, wat betekent dat het nu geschikt is voor meer verschillende typen dakpannen, zoals vlakke pannen.

Configuratietool
Voor het reguliere AElex inlegmontagesysteem wordt gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld het vereenvoudigen van wandmontage en toepassingen op andere soorten daken. Daarnaast is eind december de nieuwe AElex-configuratietool beschikbaar gesteld. In het verleden was het enkel mogelijk om alleen het AElex-montagesysteem te bestellen, maar daar is nu verandering in gebracht. Men kan nu het gehele pv-systeem intekenen in de AElex-configurator en de daarbij horende zonnepanelen, het montagesysteem, de omvormers en power optimizers direct bestellen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
E2-Energie zoekt:

Accountmanager Zonneparken EPC

Fulltime (40 uur) - Duiven, 6921 RZ te Duiven
Boss Renewables zoekt:

Project Manager

Fulltime (40 uur) - North Holland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!