Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Doorstart voor failliete Nederlandse zonnepanelenfabriek Energyra
© Energyra

Doorstart voor failliete Nederlandse zonnepanelenfabriek Energyra

De failliete Nederlandse fabrikant van zonnepanelen Energyra maakt een doorstart. De fabriek van het bedrijf in Westknollendam (Zaanstad) wordt later dit jaar herstart met hulp van een Nederlandse investeerder.

Half november meldde de redactie van Solar Magazine al dat er nog altijd kans was op een doorstart van Energyra. Curator Bas Coelingh Bennink meldde destijds nog altijd in onderhandeling te zijn met potentiële kopers. De Rabobank gaf Troostwijk Auctions vervolgens half december opdracht om de productielijn van Energyra te veilen. De doorstart van de failliete Nederlandse fabrikant van zonnepanelen kwam daarmee aan een zijden draadje te hangen.

‘Ware thriller’
Deze week heeft Energyra een actieve toezegging van een sterke (Nederlandse) partij met een achtergrond in halfgeleidertechnologie gekregen waarmee een doorstart veilig is gesteld. De betrokken partijen treffen binnen enkele weken de benodigde voorbereidingen om de fabriek later dit jaar te herstarten en zijn in gesprek met technologische en samenwerkingspartners en personeel.

Curator Bas Coelingh Bennink van Visie Advocaten en voormalig directeur Daniël Kuijk spreken van een ‘ware thriller’ over het proces om tot dit resultaat te komen. De eerste maanden was er veel belangstelling voor, met name delen van, de uiterst geavanceerde productielijn van Energyra uit binnen- en buitenland. Partijen uit de hele wereld klopten aan om inzicht te krijgen in werkwijze en technologie. Insteek voor zowel de curator als het management was echter vanaf dag 1 om een integrale doorstart voor het bedrijf veilig te stellen.

Toenemende tijdsdruk
Ook overwegingen als werkgelegenheid, maatschappelijke positie van het bedrijf en de verbondenheid met de provincie Noord-Holland, medefinancier van het project bij de start in 2018, speelden daarbij een rol. De laatste maanden is er met een 10-tal partijen intensief gesproken om de doorstart veilig te stellen. Dit proces stond onder toenemende tijdsdruk, door de reeds opgestarte veiling van de bedrijfsmiddelen en productielijn.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Solarfields zoekt:

Business Unit Manager - Zon op Dak

Fulltime (40 uur) - Groningen, Arnhem of Rotterdam
Boss Energy Consulting zoekt:

Project Developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!