Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen over onenigheid Belastingdienst en scholen over btw op zonnepanelen
© GroenLinks

Kamervragen over onenigheid Belastingdienst en scholen over btw op zonnepanelen

Tweede Kamerleden Tom van der Lee en Bart Snels van GroenLinks hebben Kamervragen gesteld over scholen die in de clinch liggen met de Belastingdienst en over zonnepanelen op schooldaken.

De leden van de Tweede Kamer hebben de vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën (red. door het aftreden van Menno Snel moet nog een nieuwe staatssecretaris aangesteld worden) en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Kleineondernemersregeling
Van der Lee en Snels willen onder meer uitleg waarom scholen net als particuliere zonnepaneelbezitters gezien worden als energieleveranciers en daardoor de btw mogen aftrekken van de aanschaf van de zonnepanelen, maar ‘waarom scholen vervolgens niet zoals particulieren onder de zogeheten kleineondernemersregeling vallen (die geen btw-opgave meer hoeven te doen), maar volgens de wet geen economische diensten leveren en daarom niet vallen onder winstgevende bedrijven, waardoor ze over de stroom die ze aan het net terugleveren btw dienen te betalen aan de Belastingdienst?’

Bovendien willen ze weten hoeveel inkomsten de Staat eventueel zou derven als scholen voortaan wel zouden worden vrijgesteld van het afdragen van btw over het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.

Forfaitaire regeling
Ook willen de Tweede Kamerleden weten of voor scholen – en andere instituten met niet-economische prestaties – eventueel een forfaitaire regeling in het leven kan worden geroepen, gelijksoortig aan die voor particulieren, omdat dit de administratieve organisatie zou vereenvoudigen.

Verder is men benieuwd of de minister en staatssecretaris bereid zijn om een heldere, landelijke regeling te ontwikkelen voor scholen en verenigingen, waarin of een vrijstelling van btw-afdracht voor teruggeleverde stroom wordt geregeld, of op zijn minst alles in het werk wordt gesteld om de administratieve last van die btw-afdracht zo minimaal mogelijk te houden.

De minister en staatssecretaris moeten de Kamervragen binnen 6 weken beantwoorden.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
SMA Benelux zoekt:

Service Line medewerker – 2e lijn support (interim)

SMA Benelux zoekt een Service Line medewerker – 2e lijn support (interim)
Fulltime • Mechelen
Zonnefabriek zoekt:

Monteur / Installateur zonnepanelen

Zonnefabriek zoekt een Monteur / Installateur zonnepanelen
4-5 dagen per week • 70 kilometer rondom Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!