logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
19 december 2019

Drijvende en zonvolgende pv-systemen: van niche naar mainstream?

Van indak tot opdak, van grondgebonden tot drijvend en van statisch tot zonvolgend. De diversiteit aan montagesystemen is groot en zo ook het aantal spelers dat op de Nederlandse en Vlaamse markt actief is.

Fabrikanten van dakgebonden pv-systemen zijn vanwege de snelgroeiende residentiële en commerciële markt hoe dan ook verzekerd van een goedgevulde orderportefeuille. Ook de aanbieders van grondgebonden zonneparken kunnen zich in de handen wrijven met nog honderden zonneparken die gebouwd moeten worden. Nieuwe leveranciers van drijvende pv-systemen ten slotte staan voor de uitdaging om snel op te schalen van pilots naar massaproductie nu de afzetmarkt in de komende jaren tot wasdom zal komen.

De Nederlandse en Vlaamse fabrikanten van montagesystemen zijn in de afgelopen 5 jaar geconfronteerd met een toenemend aantal buitenlandse leveranciers van montagesystemen (red. zie kader). Met de wetenschap dat er alleen al in Nederland in de komende 3 tot 4 jaar meer dan 10 gigawattpiek aan pv-projecten met een beschikking van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) opgeleverd moeten worden, is het logisch dat ook buitenlandse bedrijven hun geluk zoeken op de Nederlandse markt. En daarbij zijn natuurlijk ook Vlaamse fabrikanten die de stap naar Nederland maken, ondanks dat de eigen afzetmarkt jaarlijks ook goed is voor enkele honderden megawattpiek.

Lees hier het volledige artikel ‘Nieuwe markten dienen zich aan voor montagesysteemfabrikanten’ in de Marktgids Zonne-energie 2020 van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten